Contact  |  Privacy  |  English
Homepage > BIM Loket officieel van start

BIM Loket officieel van start

30-04-2015
Eén centraal platform voor open BIM-standaarden. Die belofte wil het BIM Loket de komende jaren waar gaan maken. Met een handtekening op het uitvergrote BIM Loket-logo onderstreepten de bestuursleden en partners hun samenwerking.  Ze deden dat voor een volle zaal, tijdens de goed bezochte BIM Praktijkdag op 30 april in de Jaarbeurs.


 
Op de foto: Rien Wabeke (ETIM/S@les in de bouw), (Herman Winkels) BIR , Benno Koehorst (CB-NL), Iman Koster (CROW), Jack de Leeuw (SBRCURnet), Marc Verhage (STABU), Ruby Beltman (Geonovum), Martijn de Riet (buildingSMART chapter Benelux), Jacqueline Meerkerk (directeur BIM Loket)

In haar introductie legde directeur Jacqueline Meerkerk uit dat het BIM Loket twaalf open BIM-standaarden bijeenbrengt. Het BIM Loket zal zich ontwikkelen tot een centraal informatie- en beheerpunt voor deze standaarden.
Open BIM standaarden zijn cruciaal voor brede implementatie van BIM in de Nederlandse bouwsector. Een integrale benadering en betere communicatie zijn hierbij noodzakelijk. De kennisorganisaties op dit gebied en de Bouw Informatie Raad (BIR) slaan daarom de handen ineen voor de oprichting van het BIM Loket.

Bekijk de BIM Loket introductievideo: 


Integrale benadering
Door samen te werken kan er effectiever en efficiënter gewerkt worden, met meer oog voor integraal gebruik en gezamenlijk beheer van open standaarden. Op termijn zal dit leiden tot sneller, beter en voordeliger BIM'men. Het BIM Loket verbindt een groeiend netwerk van bij open BIM-standaarden betrokken partijen, waarbij synergie, samenwerking en kennisdeling worden gestimuleerd. Samen kunnen de partijen daadkrachtiger optreden om de implementatie van BIM tot een succes te maken. In de eerste plaats in de Nederlandse bouwsector, maar er wordt ook gekeken naar de internationale aansluiting. Voor gebruikers schuilt het voordeel van het BIM Loket vooral in de eenduidige presentatie: in plaats van te hoeven zoeken, hebben ze nu één aanspreekpunt dat voorlichting geeft en vragen beantwoordt.

Gefaseerde opbouw
Omdat het duurzaam verbinden van alle bij open BIM-standaarden betrokken partijen om tijd en aandacht vraagt,  vindt de opbouw van het BIM Loket gefaseerd plaats. De standaarden CB-NL, VISI, COINS, NLCS, NL/SfB, GB-CAS en het nationaal BIM Protocol komen volledig in beheer bij het BIM Loket. Voor de overige standaarden (IFC, IMGeo, CityGML, ETIM, S@les in de Bouw) is er een groeipad. De CB-NL is direct bij de start overgedragen aan het BIM Loket. Sinds 1 januari is een kleine uitvoeringsorganisatie actief op de Bouwcampus in Delft, het BIM Loket functioneert verder als virtuele organisatie met de samenwerkende partijen. Voor vragen is de helpdesk bereikbaar via helpdesk@bimloket.nl.


 
Bestuur-met-logo1