Contact  |  Privacy  |  English
Homepage > Standaarden > CB-NL

CB-NL

Voor efficiëntere BIM-processen wordt nu de CB-NL ontwikkeld, de Nederlandse Conceptenbibliotheek voor de gebouwde omgeving. De CB-NL wordt een digitale semantische bibliotheek: een verzameling van taaldefinities van objecten en ruimtes die uniformerend werken tussen bestaande standaarden, normen en object-/productbibliotheken. Deze bibliotheek wordt gratis toegankelijk via het internet.

De CB-NL wordt de verbinder tussen deze bronnen, zoals die van RAW, STABU, NEN, IMGeo, ETIM en Rioned. Het is dus géén nieuwe producten- of objectenbibliotheek erbij, maar een intermediair tussen bestaande bibliotheken. De CB-NL is bruikbaar voor zowel B&U, GWW en Ruimtelijke Omgeving, gedurende de hele levenscyclus. Internationaal is de CB-NL in te delen als de Nederlandse invulling van de standaard IFD: International Framework for Dictionaries.Level 2:
De CB-NL is een overkoepelende semantische standaard die uniformerende definities bevat en bovendien vertaalslagen kan maken tussen andere standaarden. Een goedwerkende CB-NL kan BIM-processen tussen bouwdisciplines en -partijen aanzienlijk versnellen en de weg vrijmaken voor bimmen op het hoogste niveau, level 3.

Meer informatie: http://public.cbnl.org/