Contact  |  Privacy  |  English
Homepage > Standaarden > NL-SfB

NL-SfB

NL/SfB is een classificatie van bouwdelen en installaties (‘elementen’ genoemd). Het is een standaard voor de bouw- en installatiebranche en wordt veel gebruikt bij het ontwerpen, realiseren en beheren van gebouwen.

NL/SfB wordt onder andere gebruikt om lagen en objecten te coderen in BIM en CAD-systemen en om informatie van leveranciers van bouwproducten te ordenen. De standaard wordt ook toegepast in (NEN-)normen voor onder andere bouwkostenbegrotingen en conditiemeting van gebouwen en installaties. De methode omvat ook (minder gebruikte) tabellen voor Ruimtelijke voorzieningen, Constructiemethoden, Activiteiten, kenmerken en eigenschappen.

Level 1:
Deze semantische standaard is gericht op ordening van en documentatie over bouw- en installatiedelen. NL/SfB wordt al tientallen jaren gebruikt: de mate van ICT-integratie in het bouwproces is weinig relevant voor het functioneren van deze standaard. Hoewel de classificatie in de praktijk veelvuldig en breed wordt toegepast in BIM-projecten, is de NL/SfB niet echt toegesneden op de BIM-werkwijze. De NL/SfB staat als in aanleg document-georiënteerde standaard daarom op het onderste level.

Digitale versie
NL/SfB kent een lange historie en heeft zijn wortels in het analoge tijdperk. Een officiële digitale versie bestond tot voor kort niet. Wel waren door de jaren heen veel variaties ontstaan op de officiële basislijst van de NL/SfB-codering. Om de verwarring weg te nemen heeft het BIM-loket daarom samen met STABU en BNA een volledige lijst digitaal gepubliceerd, die volledig is afgestemd op de gedrukte uitgave. Deze basislijst is als download beschikbaar.

ACTUEEL:
Voorstel voor uitbreiding NL/SfB op basis van NEN 2699
De "klassieke" NL/SfB classificatie is op dit moment maar beperkt bruikbaar voor de indeling van technische installaties. NEN 2699, BIM Loket en STABU werken aan een update van de NL/SfB door de relevante coderingen en omschrijvingen uit te breiden. De inbreng van de bouw- en installatiebranche is daarbij zeer welkom. U heeft tot 1 maart 2018 de gelegenheid om te reageren. Meer informatie… 

Downloads

Beheer
Het BIM Loket heeft een licentie op NL/SfB, waarvan de auteursrechten bij het CIB (Conseil International du Bâtiment) berusten. Namens het BIM Loket werkt STABU, met hulp van de Revit Gebruikersgroep, aan een gebruikershandleiding rond de toepassing van de NL/SfB-standaard.

Aanspreekpunt NL/SfB namens BIM Loket: ir. R.H. Baayen, STABU.