Contact  |  Privacy  |  English
Homepage > Internationale aandacht voor de BIM basis ILS

Internationale aandacht voor de BIM basis ILS

19-04-2019
Van 25 tot 28 maart 2019 streek de tweejaarlijkse buildingSMART International Summit 2019 neer in Düsseldorf. Vanuit buildingSMART Benelux en het BIM Loket, een van de sponsoren van het congres, heb ik samen met Lex Ransijn de BIM basis ILS gepresenteerd.
door: Menno Mekes, secretaris BIM basis ILS expertcommissie

Mijn persoonlijke ervaringen van dit congres zijn in dit LinkedIn-artikel te lezen.

Woensdag middag om 12:00 uur was het zo ver. Voor mij de tweede presentatie, ik had een uur eerder al samen met Jeffrey Truijens (ook bekend van de BIM basis ILS) aan de wereld verteld waarom het team Pontsteiger de buildingSMART award for construction 2018 heeft gewonnen. Voor deze twee ILS-hoofdpersonen is presenteren een wekelijkse aangelegenheid. Voor mij niet. Als bouwkundige op een architectenbureau wordt ik niet zo vaak gevraagd om te presenteren. Het was deze woensdag de tweede en derde keer in mijn 19-jarige loopbaan bij Arons en Gelauff architecten dat ik op een podium stond. Maar het ging goed!

Wat hebben we verteld over de BIM basis ILS?
Lex en ik wisselden elkaar af. Eerst de ontstaansgeschiedenis. Van de veertien aannemers die het eerste document tekenden tot en met de huidige organisatiestructuur. Voor wie nog niet helemaal weet hoe wij werken een hele beknopte uitleg. De beheercommissie is overkoepelend en zorgt ook voor de vertalingen. 15 tot nu toe.
De toepassingscommissie maakt o.a. handleidingen voor softwarepakketten. 
De expertcommissie focust op de ILS inhoudelijk.

Hoewel onze ILS dus in vijftien talen is/wordt gepubliceerd vragen we ons wel af of iedereen buiten Nederland ook wel weet wat het inhoudt. Wat is de BIM basis ILS nou eigenlijk?

Ik begon met het statement dat de BIM basis ILS helemaal geen Informatie Leverings Specificatie is. In het Engels een Information Delivery Manual. Want het is geen manual. Geen handleiding of protocol. Misschien een gids? Ik ben van mening dat de ILS een inhoudsopgave is. Een simpele opsomming wat je van het BIM kan verwachten. Een beetje zoals een PVE. Maar dan niet van de opdrachtgever maar van het gebouwteam. Ons document is basis, de naam zegt het al. Héél erg basis en dat is de grootste kracht van de ILS. Want al die échte leveringsspecificaties en protocollen worden wel mooi opgesteld en besproken, maar laten we eerlijk zijn. 95% van de modelleurs schuift deze dikke boekwerken aan de kant. Maar niet de ILS, die wordt echt gebruikt!

Om nog even de nadruk te leggen op wat het nou is en dat het geen 'aannemersdocument' meer is liet ik zien wat ik deed toen Lex en Jeffrey mij vertelden dat ik de ILS hier kon downloaden. Elke tegel werd even snel aangestipt met mijn commentaar alsof ik het voor het eerst zag. Ik licht er een paar uit1: dezelfde taal spreken: Dat is iets dat ik jaren geleden nodig had. Twee plaatjes van een zebra-print op een glazen balkonhek. Wij hadden een zebradier-print besteld en kregen een zebrapad-print. 
1: uitbannen van verspillende taken: Ik maak prachtige BIM modellen die ik dan plat moet slaan zodat een adviseur hier informatie op kan tekenen en in een rapport kan verwerken. Dat moet ik vervolgens interpreteren en weer in mijn BIM stoppen. Zonde van de tijd en hersencapaciteit.
3.2: Lokale positie en oriëntatie: geen probleem voor ons, als architecten staan we vooraan in het proces en bepalen dus zelf het nulpunt, de afstand naar kruispunt as A/1. Van de opdrachtgever krijgen we het perceel dus ook de lokatie in de echte wereld is geborgd.
3.4 correct gebruik van entiteiten: hier kon ik mooi mijn leuke lego plaatjes hergebruiken.
4.3: FireRating: Mijn lievelingsrating! Maar eigenlijk een voorbeeld dat vervangen kan worden door elke andere prestatie-eis.

Wat is de BIM basis ILS? Gewoon twee pagina's met afspraken die we al jaren kennen en gebruiken. Niets nieuws eigenlijk. Dus vroeg ik Lex om te vertellen wat er wél nieuw is.

Zoals eerder genoemd, de organisatiestructuur, handleidingen en de vertalingen die een voor een op het scherm kwamen. Maar omdat deze door andere commissies worden gemaakt stonden we daar niet zo bij stil. Dat mogen ze zelf wel een keer gaan vertellen.De expertcommissie. Wat doen wij? Lastige vraagstukken bespreken in het café. Onder andere.
Wij hebben te dealen met de ILS-mania in Nederland. In de afgelopen twee jaar zijn er veel Basis ILS-achtige documenten opgesteld waarbij er soms tegels afvallen en soms hele pagina's bij worden verzonnen. Tijd voor een enquete vonden we. Hopelijk heb jij deze ook ingevuld? De uitkomst hebben we geanalyseerd en we zijn tot conclusies gekomen. De drie belangrijkste hebben we uitgelicht en verteld.

1: Psets? Common of Custom
Wat blijkt...hier zal buildingSMART blij mee zijn…de meeste mensen vinden dat we ons moeten houden aan de buildingSMART Psets. Liever geen zelfgemaakt property-sets. We gaan ze natuurlijk niet verbieden maar indien we zorgen dat de Pset...Common tabjes netjes zijn ingevuld zullen we betere BIM modellen krijgen. Gevalideerde data is ontzettend belangrijk voor de betrouwbaarheid van het BIM.

2: Meer uitleg 1.0
Hier pakte ik de afstandsbediening weer over van Lex om wat meer uitleg te geven over hoe de BIM basis ILS gebruikt moet worden. Niet elke tegel, ik had alleen tijd voor hoofdstuk 1. Als je die snapt kun je overweg met de ILS.

We denken dat we dezelfde taal spreken omdat we aan hetzelfde project werken. Misschien wel in dezelfde software. Maar dat is niet zo. Neem FireRating als voorbeeld. De meest besproken Rating in Nederland. Als ik het heb over de WBDBO van een wand dan bedoel ik de weerstand volgens de regelgeving. De prestatie-eis. Indien deze wand tussen twee woningen staat dient de wand 60 minuten weerstand te bieden. Stel je dezelfde vraag aan een aannemer dan krijg je een ander antwoord. Deze wand bied 120 minuten weerstand omdat het een metal-stud wand van 305mm dik is met aan weerszijden dubbel gips. We hebben alletwee gelijk maar er is wel een misverstand. Dezelfde taal spreken betekent dus zeggen wat je denkt. Stel stomme vragen om stomme fouten te voorkomen.Je bent niet alleen. Het gebouw is het doel. Teamwork. Houd je werk dus niet voor jezelf. Tijdens het ontwerp evolueren elementen. Een trap als voorbeeld. Eerst een simpele 2D tekening. Dan eenvoudige 3D geometry, misschien een classificatie. Later wordt ook dit element verrijkt tot een BIM-object. En nog later gaat de leverancier de trap uitwerken. Geef die leverancier jouw objecten zodat het toevoegen van informatie door kan gaan. Deel wat je hebt en weet. En vraag. Als jij heel veel baat hebt bij een parameter die ik nooit invul dan krijg je die pas als je aan mij vraagt om deze in te vullen.

De BIM basis ILS is dus eigenlijk een inhoudsopgave. Voor het BIM. Op een bepaald moment. In het ontwerp is het niet erg dat er nog wat ongeclassificeerde elementen rondzwerven of dat sommige entiteiten verkeerd worden gebruikt. En wanneer je de WaBo gaat indienen is LoadBearing, FireRating en IsExternal véél belangrijker dan een of andere clash tussen een betonwand en een waterleiding. Vink dus niet alle vakjes in de ILS aan totdat iemand deze ook echt nodig heeft.Een BIM is een verzameling modellen, gemaakt door verschillende partijen. Dus ontmoet elkaar! Neem je laptop mee en werk in één ruimte aan het project, ten minste twee keer per maand. Zo leer je je collega modelleurs kennen. Je leert elkaars taal en zul je erachter komen dat het slechts een dialect is.

3: toevoegingen voor versie 2.0
Lex sloot de presentatie af met de twee grootste wensen voor de BIM basis ILS versie 2.0.
Dit zijn, hoe kan het eigenlijk ook anders, Spaces en Systems. Wanneer we deze twee onderdelen toevoegen hebben we een echt compleet document. En hiermee kunnen we verder om Nederland richting BIM Level 3 te sturen.  
BIM_BASIS ILS_logo