Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Blogs 14 januari 2022

Blog: ICDD, een nieuwe start

Kijk je liever een video? Bekijk dan hieronder de verkorte versie van de presentatie die ik heb gehouden op het webinar over ICDD op 12 november.


ICDD, we hadden toch COINS?

In COINS zaten twee onderdelen:

  1. Een “slimme zip” waarmee je documenten en metadata kan verzenden.
  2. Een informatiemodel (de “top” waaraan je je eigen objecttypenbibliotheek kon verbinden), waarmee je objectinformatie als data kon verzenden.

ICDD is eenvoudiger, dat bevat alleen het eerste deel. Daarom is mijn stelling: heeft jou organisatie BIM level 2? Dan ben jij klaar voor ICDD; heb je BIM level 3? Sla ICDD over, en ga direct door naar uitwisseling met een objecttypenbibliotheek op basis van NEN 2660. Overigens, ICDD is ook veel simpeler te implementeren voor softwareleveranciers dan COINS. We hebben daar ook een paar handreikingen voor ontwikkeld: Technische documentatiedocumentation, Container validatie. De techniek is daarom niet de belemmering, het gaat er veel meer om: hebben de organisaties van gebruikers al het BIM level 2 in de vingers qua proces- en informatiemanagement?

Wat kan je verzenden in een ICDD container?

Waarom zou je ICDD gebruiken?

Stel, je weet welke documenten je wilt ontvangen van een opdrachtnemer in een project. Je hebt een documentmanagementsysteem, en wilt deze documenten daarin zetten, met de juiste metadata. Als je het prima vindt om handwerk te verrichten, laat je de opdrachtnemer deze documenten gewoon naar je verzenden, of ergens neerzetten. Jij pakt de zip die je krijgt uit, misschien heb je wel om een mappenstructuur gevraagd. Dan importeer je de documenten een voor een in het documentmanagementsysteem en type je de metadata in.

Geen zin in handwerk?

Met ICDD lees je documenten en metadata AUTOMATISCH, door een computer, in je documentmanagementsysteem. De opdrachtnemer heeft de metadata al toegevoegd. De opdrachtnemer heeft waarschijnlijk een deel van de metadata al in zijn eigen documentmanagementsysteem staan, en kan deze automatisch in de ICDD container laten plaatsen. Dan hebben beide partijen minder werk.

Oproep

Mooi verhaal, maar er is toch nog geen software voor ICDD? Nee, en die komt er ook niet als we allemaal net iets anders doen. Want voor softwareleveranciers is ICDD een middel, maar voor een business case moeten een serie gebruikers deze vraag stellen aan de markt. En dan is het ook handig, als de inhoud van de container voor deze serie gebruikers op elkaar lijkt. Weet jij als gebruiker een specifieke toepassing voor ICDD? Laat het me weten via elisabeth.kloren@bimloket.nl. Wellicht kunnen we een groep gebruikers en softwareleveranciers bij elkaar krijgen om een echte toepassing te ontwikkelen, een waar software voor beschikbaar is én voldoende vraag in de markt.

Volgende blog: ICDD voor een Use Case in Amsterdam 

Download hier de sheets: (pdf bijvoegen)

Elisabeth de Vries
Productmanager COINS en VISI