Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 20 april 2023
Informatie-uitwisseling op projecten in de B+U radicaal verbeteren? Zo lukt het

Informatie-uitwisseling op projecten in de B+U radicaal verbeteren? Zo lukt het

Gaat de uitwisseling van informatie op projecten bij jullie ook niet altijd goed? Je bent niet de enige. In de bouw en techniek zijn bij projecten veel partijen betrokken, er zijn veel verschillende producten en materialen, veel beoogde toepassingen en veel verschillende prestaties. Je hebt dus ook te maken met heel veel informatie. Het is enorm lastig om de uitwisseling van al die informatie foutloos, compleet en gestructureerd uit te voeren. Dat lukt dan ook vaak niet. Het gevolg: faalkosten. Daarom werd de afgelopen 4 jaar vanuit digiGO BIM Loket gewerkt aan een oplossing. Die is er nu: de ILS Configurator. Deze tool kan door alle partijen in de branche gebruikt worden. Hij maakt de samenwerking met ketenpartners op projecten soepeler, slimmer en leuker. 

Misschien denk je bij de afkorting ILS nu eerst wel: wat is dat, ILS? Geen zorgen, deze term is voor meer mensen nieuw. ILS staat voor informatieleveringsspecificatie. In een informatieleveringsspecificatie maken projectpartners afspraken over de informatielevering tijdens een bouwproject, zodat alle partners hun werk goed kunnen uitvoeren. Dit kan gaan om informatie die nodig is gedurende het proces, of om informatie die nodig is gedurende de gebruiksfase. 

Voorbeeld uit de praktijk 

Neem bijvoorbeeld deuren. Informatie over deuren speelt in verschillende processen een belangrijke rol, zoals in het bepalen van vluchtwegen of het kunnen inkopen van deuren door een aannemer. Om deze processen mogelijk te maken moet je in ieder geval weten hoeveel deuren er zijn, van welk type, hoe breed en hoog de deuren zijn, aan welke eisen ze moeten voldoen, van welk materiaal ze zijn gemaakt en welk hang- en sluitwerk er op welke deur zit. Vervolgens is het van belang om te bepalen wanneer welke informatie voor wie belangrijk is. Wat moet de adviseur weten, de architect, de bouwer en de leverancier? Hoe deel je dat gestructureerd met elkaar?  

In een ILS wordt vastgelegd welke bouwwerkinformatie door wie wordt aangeleverd, waar deze informatie te vinden is en wanneer ze beschikbaar is. Belangrijk, want samenwerken gaat beter als de informatie waarop we bouwen uitwisselbaar, gestructureerd, eenduidig, correct, volledig en herbruikbaar is. Een ILS is vaak onderdeel van het contract tussen opdrachtgever en opdrachtnemer. 

Hoe doe je het meteen goed? 

Nu is natuurlijk de vraag: is dat dan zo moeilijk, het uitwisselen van deze informatiebehoeftes? Ja. Wel in de bouw en techniek, met die enorme hoeveelheden betrokken partijen, beoogde toepassingen, verschillende prestaties en producten. Het is enorm lastig om de uitwisseling van al die informatie - met zoveel verschillende onderdelen, specificaties en partijen - foutloos, compleet en gestructureerd uit te voeren. Liefst nog met een blik op de toekomst en de verdere levensduur van een bouwwerk. Dat lukt nu dus vaak ook niet. 

Door de bomen het bos niet meer zien 

Een ILS opstellen is nu tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig. Je kunt er ongetwijfeld over meepraten als je wel eens een ILS hebt gemaakt. Dat gaat in het allerbeste geval via ingewikkelde en eindeloze Excel-bestanden die je zelf maakt en actueel moet houden. De informatieleverende partij ziet dan al snel door de bomen het bos niet meer, laat staan dat iemand ergens een opmerking in wil plaatsen. Dan gaan er wat pdf’jes op en neer en ontstaat zo ‘ongeveer’ het contract.  

Of je nu opdrachtgever bent, bouwer, architect, fabrikant of installateur: iedere partij in de bouwketen kan met de ILS Configurator eenvoudig en uniform een goede ILS maken.

Dat is: áls er al een ILS wordt gemaakt, want dit gebeurt lang niet op alle projecten. Dan worden er vooral heel veel aannames gedaan: ‘De architect weet toch wel wat hij moet leveren tijdens het Definitief Ontwerp, zodat de bouwkosten bepaald kunnen worden.’ 

Eenvoudig een goede ILS maken  

Met de ILS Configurator is dat straks verleden tijd. Of je nu opdrachtgever bent, bouwer, architect, fabrikant of installateur: iedere partij in de bouwketen kan met de ILS Configurator eenvoudig en uniform een goede ILS maken. Of je nou expert bent op dit vlak of het voor de eerste keer doet.  

Het werkt als volgt: je opent de website van de ILS Configurator en maakt een project aan. Daarin doorloop je een aantal stappen waarmee je het project kenmerken geeft. Denk aan nieuwbouw/renovatie, wonen en/of commerciële ruimte erin, welke partijen je wil gaan uitvragen en welke ontwerpfase je wil gaan doen. 

Stap voor stap

Zo geef je de configurator stap voor stap meer informatie. Vervolgens krijg je de keuze om handmatig de ILS samen te stellen of gebruik te maken van de vragenwizard van de ILS Configurator. Kies je voor de vragenwizard, dan doet deze op basis van jouw projectkenmerken een voorzet voor welke toepassingen waarschijnlijk relevant zijn. Door de bijbehorende vragen te beantwoorden maak je je vraag steeds specifieker. 

Ben je klaar, dan genereert de ILS Configurator voor jou een voorzet voor je ILS. Dus:  

  1. welke informatie je nodig hebt,  
  2. wie jou die informatie zou moeten leveren
  3. wanneer je die informatie nodig hebt
  4. waarom je die informatie nodig hebt. 

Online, in één omgeving samenwerken 

De volgende stap is het starten van de beoordeling. Dat wil zeggen dat je vanuit de configurator de verschillende partners en disciplines op je project uitnodigt om de ILS die jij hebt aangemaakt te beoordelen. Zij beoordelen dan of zij wat je aan hen vraagt inderdaad kunnen leveren. En als dat niet zo is, wat er nodig is om dat wel voor elkaar te krijgen.  

Zij kunnen dus online opmerkingen toevoegen, zodat je alles altijd op één plek bij elkaar hebt. Zo kom je samen tot een afgestemde ILS. Het grote voordeel: partijen krijgen niet meer van elke andere bij het project betrokken partij een apart document waarin ze moeten opzoeken wat nu precies aan hen wordt gevraagd. Met de ILS Configurator ontstaan complete, uniforme uitvragen. Bovendien is op deze manier betere afstemming mogelijk. 

Tijdwinst, minder fouten, leuker samenwerken 

Aan de ILS Configurator is 4 jaar gebouwd en een makkelijk proces was dat zeker niet. Honderden mensen uit de branche dachten er ook over mee. In een recent interview vertellen Jeffrey Truijens (architectenbureau VDNDP) en Niels Groot (Bouwbedrijf M.J. de Nijs en Zonen) daarover. “Je moet ongelofelijk veel keuzes maken om zoiets te kunnen ontwikkelen. Dat allemaal uitdenken is het resultaat van 4 jaar ontwikkeling. Daar zijn dus heel veel mensen uit de branche bij betrokken geweest, die allemaal hun kennis en ideeën hebben ingebracht.” 

Het resultaat is dan ook behoorlijk revolutionair. De ILS Configurator levert enorme tijdwinst op, vraagt minder uitzoekwerk, vermindert fouten en zorgt daardoor ook voor een leukere samenwerking. Je vraagt namelijk heel duidelijk wat je nodig hebt en kríjgt daardoor ook precies wat je nodig hebt. 

Meedenken? Meld je aan!

Lees verder over de ILS Configurator