Home Blogs 10 september 2021

Door Elisabeth Klören, projectmanager VISI en COINS

De gebruikerscommissie COINS-CB-NL is al een tijdje bezig met de wens van gebruikers, vooral van opdrachtnemers, om contracten in de bouwsector als data uit te wisselen, in plaats van als pdf. Het gaat specifiek om de UAV-GC contracten waarin eisen staan in de volgende documenten, die door elke opdrachtgever anders genoemd worden:

Business case

Als eerste is een business case gemaakt, of beter gezegd: een kwantitatieve uitleg waarom het contract als eisen ontvangen vooral in de tenderfase leidt tot betere aanbiedingen. Deze business case kun je hier vinden. Bottom line: de eisen uit de pdf in een database zetten kost tijd, tijd die je daarna niet meer kan gebruiken voor het analyseren van de vraag en het verbeteren van de aanbieding. Het risico is, dat pas na aanbesteding blijkt dat opdrachtgever of opdrachtnemer iets over het hoofd heeft gezien wat invloed heeft op de prijs.

Juridisch vraagstuk

Bij data denk je al snel: dat is ingewikkeld. Dat valt mee. De meeste contracten worden al samengesteld uit data. De vorm kan een gewone tabel zijn (.csv) die je uit zo’n pakket uitdraait. Dus waarom gebeurt dat dan niet?

Meerdere partijen geven op verzoek aan, dat zij nog niet zo ver zijn qua digitalisering. Anderen zeggen ook dat het vertrouwen in de software laag is: stel je voor dat je een pdf en een tabel hebt uitgedraaid, de pdf voor de menselijke lezer, en de tabel voor de computer. Durf je dan als opdrachtgever te garanderen dat die tabel volledig is? Overigens zou je dat met de hand kunnen controleren, dan doet de opdrachtgever dit één keer, in plaats van de aanbieders elk voor zich na het knippen en plakken uit de pdf.

Een derde reden is meer de onbekendheid met het leveren van data: als er onenigheid is over de inhoud van het datapakketje, hoe controleer je dan wie de juiste versie gebruikt? Daar zijn wel technische oplossingen voor, maar die zijn blijkbaar nog onbekend.

Dat leidt tot de conclusie, dat dit in eerste instantie een juridisch vraagstuk is, waar (misschien bij het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving?) afspraken over gemaakt moeten worden. Tenzij…. er een partij is die hier gewoon mee durft te beginnen, want als er één schaap over de dam is, volgen er al gauw meer. Wie pakt de handschoen op?

Informatiemodel

Het laatste puntje is het informatiemodel. Want wat in de contracten staat, verschilt van opdrachtgever tot opdrachtgever, en soms van project tot project. Er zijn in de tijd van COINS en daarvoor al twee verschillende “systems engineering modellen” gemaakt, maar wegens onenigheid tussen de experts op de plank blijven liggen. 

Nu is daar gelukkig de NEN 2660, dat zou het makkelijker moeten maken. Nou, dat blijkt een hele puzzel. Want begrippen als ”eis” of “verificatiemethode” staan er niet in; wel “InformatieObject”. De gebruikerscommissie gaat aan de slag met de input van gebruikers op deze GitHub omgeving en probeert een vertaling te maken tussen de NEN 2660 en de kolommen in een tabel, met een taal die herkenbaar is voor de contractschrijvers. Wordt vervolgd!

Elisabeth Klören

Productmanager COINS en VISI

Deel deze pagina: