Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Nieuws 11 oktober 2021
Webinar: ICDD, ben jij er klaar voor?

Webinar: ICDD, ben jij er klaar voor?

Achtergrond

Opdrachtgevers en assetmanagers willen actuele gegevens over het areaal (of bouwwerk) ontvangen bij oplevering van bouw- en onderhoudsprojecten. Opdrachtnemers en/of serviceproviders hebben dezelfde behoefte bij start van het project, informatie over het areaal te ontvangen van de opdrachtgevers. Dan is het handig als je de onderliggende structuur en metadata van de bestanden kunt overnemen, als de informatie van het ene systeem naar het andere wordt overgezet. 

Een voorbeeld is de uitwisseling van een geometrisch model in 3D (IFC) of 2D (GIS) waarbij documenten of datasets gekoppeld zijn aan de objecten, zoals inspectiefoto’s, sterkteberekeningen of attributen van het object uit je objecttype bibliotheek. De opdrachtnemer kan dan bij start van het project de documenten opnemen in een projectinformatiesysteem; de opdrachtgever kan bij oplevering de documenten opnemen in een asset informatiesysteem. Via een viewer van het 3D-model of de kaart kunnen de bijbehorende documenten teruggevonden worden. Voor dit soort vragen is ICDD bedoeld.

Wat is ICDD?

ICDD, de internationale opvolger van COINS 2.0, regelt de uitwisseling van digitale bouwwerkinformatie via zogenaamde ‘informatie-containers’: opdrachtgevers en -nemers delen documenten, datasets en bijbehorende meta-informatie in gestructureerde zip-files. 

Programma en aanmelden

Ga voor het programma en om je aan te melden naar de Eventbrite pagina voor het webinar 'ICDD, ben jij er klaar voor?'