Contact  |  Privacy  |  English
Homepage > Over BIM > BIM in de praktijk

BIM in de praktijk

BIM is een verzameling technische oplossingen om bouwgegevens uit te wisselen. Maar BIM is vooral een nieuwe manier van samenwerken binnen de bouw en infra. Wat betekent het eigenlijk om met BIM te gaan werken? Welke hobbels moet je nemen? En wat levert het op? 

De korte film “Stiekem best een grote verandering” geeft u een kijkje in de keuken van drie grote opdrachtgevers die al een aantal jaren ervaring hebben met BIM.Meer weten?

De voorbeelden die in de film aan de orde komen, zijn nader uitgewerkt in drie casebeschrijvingen. Download de verschillende cases en vind antwoorden op de volgende vragen:
  • Hoe zijn de diverse stakeholders van het belang van BIM overtuigd?
  • Welke rol speelt BIM in de diverse bouwprojecten?
  • Hoe hebben de betrokkenen het werken met BIM ervaren en wat hebben ze ervan geleerd?

Schiphol BIM’t
“Slimmer (ver)bouwen in een full operational luchthaven kan alleen met BIM.”

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Naast geld besparen in assetmanagement blijkt vooral tijdwinst het belangrijkste argument voor Schiphol om te investeren in digitaal bouwen. De grootste uitdaging bij bouwprojecten is de beheersbaarheid. Projectmanager Peter Luske: ‘BIM zorgt ervoor dat je de risico’s van tevoren al in kaart moet brengen en onder ogen moet zien. Dat geeft rust in het werk.’ Arjan Toet, BIM-consultant: ‘Bouwen binnen een operationele luchthaven heeft een enorme impact op onze core business. Als het met BIM sneller kan en ook nog eens met minder fouten heeft de klant, de airline en de passagier, minder overlast.”

Download de casebeschrijving Schiphol 

Rotterdam BIM’t
“BIM is 20 procent techniek en voor de rest een cultuurverandering.”

De Gemeente Rotterdam bouwt continu aan de stad. Om het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Ronald Zandbergen, manager ingenieursbureau: ‘‘Om ons heen wordt alles 3D en virtueel. Het BIM-model brengt intelligentie in het systeem en voegt waarde toe in tijd en geld.’ BIM-aanjager Rolf Jonker: ‘De inzet van BIM gaat om verbeteringen in processen. Op projecten zijn wij als BIM-ers geen opdrachtgever, maar intermediair tussen de opdrachtgever binnen de Gemeente en de aannemer. Dat is nog best wel een zoektocht. Projecten kennen veel stakeholders die allemaal betrokken moeten blijven.’ Open standaarden zijn volgens alle betrokkenen in Rotterdam essentieel voor een versnelling in de gewenste digitalisering. Ze vergroten de kennis in de branche. Maar BIM is 20 procent techniek en voor de rest een cultuurverandering. 

Download de casebeschrijving Rotterdam.

Gelderland BIM’t
 “De BV Nederland wil vooruit. Ook in de bouw. Dus als wij het als provincie niet doen, wie dan wel?”

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”. Eén van de grote BIM-projecten binnen de Provincie is het traject Traverse Dieren. De betrokkenen pakten de handschoen op en na een pilotfase werd besloten serieus met BIM aan de slag te gaan en deze nieuwe manier van werken als een contracteis op te nemen. Belangrijke argumenten voor BIM zijn tijd & geld. Max Schurink, projectmanager Traverse Dieren: “In de bouw ben je veel tijd kwijt met zoeken. Hebben we de juiste kaart, de juiste versie van een document, was er gekozen voor variant A of B? Maar liefst 15% van alle werktijd gaat verloren. Met BIM kunnen dit soort zaken met één druk op de knop op een scherm worden getoond.” 

Download de casebeschrijving Gelderland.