Home Standaarden en richtlijnen Broedplaats

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken.

De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de infrasector zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten worden daarom via onze website beschikbaar gesteld.

 

BIM basis Infra was één van de finalisten van de DigiDare Award 2020.

Geen nieuwe standaard - maar wel dezelfde taal

Opdrachtgever, opdrachtnemer, leverancier en onderaannemer in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren. De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Hiermee verklaart u dat uw bedrijf actief gaat zorgen dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen.

Sluit uw bedrijf aan

Overtuigd? Sluit uw bedrijf aan! Vul het deelnameformulier in en stuur uw logo op. Dat logo plaatsen wij vervolgens op onze site. Hiermee verklaart u dat uw bedrijf ervoor zorgt dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis specificatie onthouden, begrijpen en toepassen. 

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket. Heeft u aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze naar de contactpersoon op het betreffende document, of mail ze naar Basis-Infra@bimloket.nl.

BIM basis Infra

Tijdens de BIM Loket Online Friday van 3 juli 2020 geven Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs een korte introductie op de BIM basis Infra. U kunt deze presentatie hier bekijken.

Vertalingen BIM basis Infra

Banner voor partners

Partijen die deelnemen aan de BIM basis Infra zijn met hun logo zichtbaar op de website van het BIM Loket. Daarmee laten zij zien dat het belang van de BIM basis Infra onderschrijven en het gebruik ervan actief ondersteunen. Regelmatig geven zij aan de BIM basis Infra ook op hun eigen website te willen vermelden. Dat kan vanaf nu met de banner “Partner van de BIM basis Infra”. Wij hopen dat zo veel mogelijk deelnemende partijen de banner zichtbaar op hun website plaatsen, met een link naar deze pagina, om zo aan een nog breder gebruik bij te dragen. De banner is in verschillende formaten en zowel liggend als staand beschikbaar. Download hieronder de bannerset.

Partijen BIM basis Infra

De BIM basis Infra wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's voor de contactgegevens.

Dura Vermeer Divisie Infra
Gemeente Rotterdam
CI-Engineers b.v.
BDM | Brandsma Digitaal Meten B.V.
GeoBIMexperts b.v.
Infranea
GP Groot
ETL Solution
Van Gelder Groep
Siers Infra consult
Strukton
IDDS BV
Prisma-Groep
Verhoeven en Leenders
Mobilis | TBI
Gobar Consulting Group
Schiphol
Unihorn B.V.
Rijkswaterstaat
Optima Infra BV
Van Oord
Provincie Gelderland
Gemeente Amsterdam, Ingenieursbureau
Heijmans
Lammerts Engineering
Van Leersum Infra
BESIX NL
ENGIE
Carlson EMEA bv
Novis Group
AlfaDrone BV
Hogeschool Inholland
Royal Haskoning DHV
Cadline Europe BV
Lutrea
InStrada BV
Cadac Group
Witteveen+Bos
4D construct BV
ITA Advies
Geomaat
Infrakit B.V.
Nepocon B.V.
marXact B.V.
IntellinQ
Geonius
Cadvisual Benelux BV
Weconnext
K_Dekker bouw & infra
SBE N.V.
Croonwolter&dros infra
BAM infraconsult
VolkerWessels
Hogeschool van Amsterdam
HOCHTIEF Nederland
Esri Nederland BV
HAN University of Applied Sciences
Euro Drone Inspections bv
Movares
Ingenieursbureau Boorsma B.V.
Wagemaker
B.V. Ingenieursbureau M.U.C.
CollaborAll
Kragten
MeetConsult B.V.
Gemeente Utrecht
Markus BV
Ballast Nedam
Hogeschool Rotterdam
Antea Group
Sweco Nederland
Havenbedrijf Rotterdam N.V.
BASED BIM Management & Consultancy
SMART AIS
Count & Cooper
Van Boekel Bouw & Infra
Nobleo Bouw & Infra
HB Adviesbureau
BIM-Connected
Max Bögl
Fuhler wegenbouw
Roelofsgroep
Boskalis Nederland B.V.
WSP
HDB B.V.
BIMformaat
Stegehuis Infra
thinkproject BeNeLux B.V.
ANNO1809
Dusseldorp ISM
Tauw bv
Digital Construction Works
The People Group
Infra-visuals
Ditio B.V.
Deel deze pagina: