Home Standaarden en richtlijnen Broedplaats

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken.

De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de infrasector zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten worden daarom via onze website beschikbaar gesteld.

 

BIM basis Infra was één van de finalisten van de DigiDare Award 2020.

Geen nieuwe standaard - maar wel dezelfde taal

Opdrachtgever, opdrachtnemer, leverancier en onderaannemer in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren. De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Hiermee verklaart u dat uw bedrijf actief gaat zorgen dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen.

Sluit uw bedrijf aan

Overtuigd? Sluit uw bedrijf aan! Vul het deelnameformulier in en stuur uw logo op. Dat logo plaatsen wij vervolgens op onze site. Hiermee verklaart u dat uw bedrijf ervoor zorgt dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis specificatie onthouden, begrijpen en toepassen. 

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket. Heeft u aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze naar de contactpersoon op het betreffende document, of mail ze naar Basis-Infra@bimloket.nl.

BIM basis Infra

Tijdens de BIM Loket Online Friday van 3 juli 2020 geven Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs een korte introductie op de BIM basis Infra. U kunt deze presentatie hier bekijken.

Vertalingen BIM basis Infra

Banner voor partners

Partijen die deelnemen aan de BIM basis Infra zijn met hun logo zichtbaar op de website van het BIM Loket. Daarmee laten zij zien dat het belang van de BIM basis Infra onderschrijven en het gebruik ervan actief ondersteunen. Regelmatig geven zij aan de BIM basis Infra ook op hun eigen website te willen vermelden. Dat kan vanaf nu met de banner “Partner van de BIM basis Infra”. Wij hopen dat zo veel mogelijk deelnemende partijen de banner zichtbaar op hun website plaatsen, met een link naar deze pagina, om zo aan een nog breder gebruik bij te dragen. De banner is in verschillende formaten en zowel liggend als staand beschikbaar. Download hieronder de bannerset.

Partijen BIM basis Infra

De BIM basis Infra wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's voor de contactgegevens.

4D construct BV
Van Gelder Groep
K_Dekker bouw & infra
IDDS BV
Infranea
Ingenieursbureau Boorsma B.V.
Nobleo Bouw & Infra
Dura Vermeer Divisie Infra
Wagemaker
HB Adviesbureau
Euro Drone Inspections bv
Roelofsgroep
marXact B.V.
SBE N.V.
Digital Construction Works
Weconnext
Van Oord
B.V. Ingenieursbureau M.U.C.
Havenbedrijf Rotterdam N.V.
AlfaDrone BV
Gemeente Amsterdam, Ingenieursbureau
Max Bögl
Count & Cooper
Boskalis Nederland B.V.
Siers Infra consult
Hogeschool van Amsterdam
BASED BIM Management & Consultancy
HDB B.V.
WSP
Croonwolter&dros infra
Strukton
Tauw bv
IntellinQ
Markus BV
HAN University of Applied Sciences
Heijmans
Rijkswaterstaat
Witteveen+Bos
Provincie Gelderland
Geomaat
Van Leersum Infra
Infra-visuals
Cadline Europe BV
Hogeschool Rotterdam
ITA Advies
Stegehuis Infra
Sweco Nederland
BAM infraconsult
BESIX NL
CollaborAll
Cadac Group
MeetConsult B.V.
GP Groot
Antea Group
VolkerWessels
Infrakit B.V.
Unihorn B.V.
Nepocon B.V.
CI-Engineers b.v.
Geonius
Ballast Nedam
InStrada BV
Van Boekel Bouw & Infra
Dusseldorp ISM
SMART AIS
Prisma-Groep
GeoBIMexperts b.v.
BDM | Brandsma Digitaal Meten B.V.
BIMformaat
Esri Nederland BV
ANNO1809
ENGIE
Lutrea
HOCHTIEF Nederland
Movares
Optima Infra BV
Lammerts Engineering
The People Group
Verhoeven en Leenders
Kragten
Carlson EMEA bv
Ditio B.V.
Novis Group
thinkproject BeNeLux B.V.
Mobilis | TBI
Hogeschool Inholland
Deel deze pagina: