Home Standaarden en richtlijnen Broedplaats

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken.

De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de infrasector zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten worden daarom via onze website beschikbaar gesteld.

 

BIM basis Infra was één van de finalisten van de DigiDare Award 2020.

Geen nieuwe standaard - maar wel dezelfde taal

Opdrachtgever, opdrachtnemer, leverancier en onderaannemer in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren. De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Hiermee verklaart u dat uw bedrijf actief gaat zorgen dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen.

Sluit uw bedrijf aan

Overtuigd? Sluit uw bedrijf aan! Vul het deelnameformulier in en stuur uw logo op. Dat logo plaatsen wij vervolgens op onze site. Hiermee verklaart u dat uw bedrijf ervoor zorgt dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis specificatie onthouden, begrijpen en toepassen. 

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket. Heeft u aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze naar de contactpersoon op het betreffende document, of mail ze naar Basis-Infra@bimloket.nl.

BIM basis Infra

Tijdens de BIM Loket Online Friday van 3 juli 2020 geven Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs een korte introductie op de BIM basis Infra. U kunt deze presentatie hier bekijken.

Vertalingen BIM basis Infra

Banner voor partners

Partijen die deelnemen aan de BIM basis Infra zijn met hun logo zichtbaar op de website van het BIM Loket. Daarmee laten zij zien dat het belang van de BIM basis Infra onderschrijven en het gebruik ervan actief ondersteunen. Regelmatig geven zij aan de BIM basis Infra ook op hun eigen website te willen vermelden. Dat kan vanaf nu met de banner “Partner van de BIM basis Infra”. Wij hopen dat zo veel mogelijk deelnemende partijen de banner zichtbaar op hun website plaatsen, met een link naar deze pagina, om zo aan een nog breder gebruik bij te dragen. De banner is in verschillende formaten en zowel liggend als staand beschikbaar. Download hieronder de bannerset.

Partijen BIM basis Infra

De BIM basis Infra wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's voor de contactgegevens.

Sweco Nederland
Van Gelder Groep
Movares
Carlson EMEA bv
IDDS BV
Euro Drone Inspections bv
ITA Advies
Croonwolter&dros infra
Cadline Europe BV
Ditio B.V.
Roelofsgroep
Geonius
Esri Nederland BV
BDM | Brandsma Digitaal Meten B.V.
Mobilis | TBI
Verhoeven en Leenders
Rijkswaterstaat
CI-Engineers b.v.
MeetConsult B.V.
4D construct BV
BAM infraconsult
Stegehuis Infra
HAN University of Applied Sciences
SBE N.V.
ANNO1809
Dura Vermeer Divisie Infra
marXact B.V.
CollaborAll
Ingenieursbureau Boorsma B.V.
Van Leersum Infra
Lammerts Engineering
AlfaDrone BV
thinkproject BeNeLux B.V.
Weconnext
Optima Infra BV
Wagemaker
Max Bögl
GeoBIMexperts b.v.
Hogeschool Rotterdam
Ballast Nedam
Geomaat
Markus BV
HOCHTIEF Nederland
Van Boekel Bouw & Infra
Heijmans
VolkerWessels
Hogeschool van Amsterdam
Nobleo Bouw & Infra
IntellinQ
Infrakit B.V.
Witteveen+Bos
Petersburg Consultants
Strukton
Count & Cooper
Infra-visuals
BESIX NL
The People Group
Gemeente Amsterdam, Ingenieursbureau
Unihorn B.V.
K_Dekker bouw & infra
Kragten
Lutrea
Tauw bv
Antea Group
Novis Group
ENGIE
Van Oord
BIMformaat
Cadac Group
Hogeschool Inholland
SMART AIS
Boskalis Nederland B.V.
InStrada BV
BASED BIM Management & Consultancy
HDB B.V.
Deel deze pagina: