Home Standaarden en richtlijnen Richtlijnen
Naadloos 3D samenwerken

BIM basis Infra

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken.


De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de infrasector zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten werden daarom al via onze website beschikbaar gesteld. Per 1 oktober 2021 is ook het beheer van de BIM basis Infra ondergebracht bij het BIM Loket.

BIM basis Infra was één van de finalisten van de DigiDare Award 2020.

Geen nieuwe standaard - maar wel dezelfde taal

Opdrachtgever, opdrachtnemer, leverancier en onderaannemer in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren. De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Hiermee verklaar je dat jouw bedrijf actief gaat zorgen dat jullie eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen

Sluit jouw bedrijf aan

Overtuigd? Sluit jouw bedrijf aan! Vul het deelnameformulier in en stuur jullie logo op. Dat logo plaatsen wij vervolgens op onze site. Hiermee verklaar je dat jouw bedrijf ervoor zorgt dat je eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis specificatie onthouden, begrijpen en toepassen. 

Projecten

Een projectgroep is vanuit de broedplaats BIM basis Infra inmiddels aan de slag met een eerste onderzoek. Daarbij staat de vraag centraal 'hoe en welke standaarden je moet toepassen, om objecten in een 3D-ontwerp voor kunstwerken herkenbaar te maken?' Daarbij dient een onderdoorgang als voorbeeld. Ga voor meer informatie naar de COINS-website.

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket. Heb je aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze naar de contactpersoon op het betreffende document, of mail ze naar Basis-Infra@bimloket.nl.

BIM basis Infra

Tijdens de BIM Loket Online Friday van 3 juli 2020 gaven Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs een korte introductie op de BIM basis Infra. Je kunt deze presentatie hier bekijken.

Vertalingen BIM basis Infra

Banner voor partners

Partijen die deelnemen aan de BIM basis Infra zijn met hun logo zichtbaar op de website van het BIM Loket. Daarmee laten zij zien dat het belang van de BIM basis Infra onderschrijven en het gebruik ervan actief ondersteunen. Regelmatig geven zij aan de BIM basis Infra ook op hun eigen website te willen vermelden. Dat kan vanaf nu met de banner “Partner van de BIM basis Infra”. Wij hopen dat zo veel mogelijk deelnemende partijen de banner zichtbaar op hun website plaatsen, met een link naar deze pagina, om zo aan een nog breder gebruik bij te dragen. De banner is in verschillende formaten en zowel liggend als staand beschikbaar. Download hieronder de bannerset.

Partijen BIM basis Infra

De BIM basis Infra wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's voor de contactgegevens.

Geonius
ITA Advies
DigiSol
thinkproject BeNeLux B.V.
Euro Drone Inspections bv
Infra-visuals
Havenbedrijf Rotterdam N.V.
Kragten
VolkerWessels
Schiphol
ENGIE
Optima Infra BV
marXact B.V.
Infrakit B.V.
Nepocon B.V.
Digital Construction Works
Max Bögl
HDB B.V.
Van Boekel Bouw & Infra
Boskalis Nederland B.V.
Esri Nederland BV
BIM-Connected
SBE N.V.
BESIX NL
BAM infraconsult
Nobleo Bouw & Infra
Ballast Nedam
InStrada BV
Wagemaker
GeoNext BV
Roelofsgroep
Tauw bv
Weconnext
Rijkswaterstaat
ETL Solution
Hogeschool van Amsterdam
Heijmans
Lutrea
HOCHTIEF Nederland
Cadvisual Benelux BV
CI-Engineers b.v.
BDM | Brandsma Digitaal Meten B.V.
HAN University of Applied Sciences
Van Gelder Groep
Gemeente Amsterdam, Ingenieursbureau
Dusseldorp ISM
IntellinQ
MeetConsult B.V.
Antea Group
Geomaat
Dura Vermeer Divisie Infra
Fuhler wegenbouw
CAD Accent | Arkance Systems
K_Dekker bouw & infra
Mobilis | TBI
CollaborAll
4D construct BV
Arcadis
Cadline Europe BV
Hogeschool Rotterdam
Verhoeven en Leenders
Shared
WSP
Infranea
Carlson EMEA bv
Provincie Gelderland
Siers Infra consult
AlfaDrone BV
Stegehuis Infra
GP Groot
Van Oord
Cadac Group
HB Adviesbureau
GeoBIMexperts b.v.
Count & Cooper
SMART AIS
Strukton
Gemeente Rotterdam
Movares
ANNO1809
Lammerts Engineering
Gobar Consulting Group
Van Leersum Infra
IDDS BV
B.V. Ingenieursbureau M.U.C.
Croonwolter&dros infra
Unihorn B.V.
Gemeente Utrecht
Hogeschool Inholland
Ingenieursbureau Boorsma B.V.
Sweco Nederland
Markus BV
The People Group
BASED BIM Management & Consultancy
Ditio B.V.
Novis Group
BIMformaat
Royal Haskoning DHV
Prisma-Groep
Witteveen+Bos