Home Standaarden en richtlijnen Richtlijnen
Naadloos 3D samenwerken

BIM basis Infra

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken.


De initiatiefnemers spreken de verwachting uit dat een groeiend aantal partijen in de infrasector zich zal aansluiten bij het initiatief om deze basisafspraken voor een 3D-model te hanteren. Het BIM Loket ondersteunt dit initiatief van harte. Alle relevante documenten werden daarom al via onze website beschikbaar gesteld. Per 1 oktober 2021 is ook het beheer van de BIM basis Infra ondergebracht bij het BIM Loket.

BIM basis Infra was één van de finalisten van de DigiDare Award 2020.

Geen nieuwe standaard - maar wel dezelfde taal

Opdrachtgever, opdrachtnemer, leverancier en onderaannemer in de infrastructuur beschikken hiermee over een gemeenschappelijke taal voor 3D-modelleren. De BIM basis Infra is geen nieuwe standaard maar een antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

Met BIM basis Infra zijn afspraken gemaakt over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg). Maar ook welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).

Hiermee verklaar je dat jouw bedrijf actief gaat zorgen dat jullie eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen

Sluit jouw bedrijf aan

Overtuigd? Sluit jouw bedrijf aan! Vul het deelnameformulier in en stuur jullie logo op. Dat logo plaatsen wij vervolgens op onze site. Hiermee verklaar je dat jouw bedrijf ervoor zorgt dat je eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis specificatie onthouden, begrijpen en toepassen. 

Projecten

Een projectgroep is vanuit de broedplaats BIM basis Infra inmiddels aan de slag met een eerste onderzoek. Daarbij staat de vraag centraal 'hoe en welke standaarden je moet toepassen, om objecten in een 3D-ontwerp voor kunstwerken herkenbaar te maken?' Daarbij dient een onderdoorgang als voorbeeld. Ga voor meer informatie naar de COINS-website.

Downloads

Onderstaande downloads worden ter beschikking gesteld door de initiatiefnemers en ontsloten via het BIM Loket. Heb je aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze naar de contactpersoon op het betreffende document, of mail ze naar Basis-Infra@bimloket.nl.

BIM basis Infra

Tijdens de BIM Loket Online Friday van 3 juli 2020 geven Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs een korte introductie op de BIM basis Infra. Je kunt deze presentatie hier bekijken.

Vertalingen BIM basis Infra

Banner voor partners

Partijen die deelnemen aan de BIM basis Infra zijn met hun logo zichtbaar op de website van het BIM Loket. Daarmee laten zij zien dat het belang van de BIM basis Infra onderschrijven en het gebruik ervan actief ondersteunen. Regelmatig geven zij aan de BIM basis Infra ook op hun eigen website te willen vermelden. Dat kan vanaf nu met de banner “Partner van de BIM basis Infra”. Wij hopen dat zo veel mogelijk deelnemende partijen de banner zichtbaar op hun website plaatsen, met een link naar deze pagina, om zo aan een nog breder gebruik bij te dragen. De banner is in verschillende formaten en zowel liggend als staand beschikbaar. Download hieronder de bannerset.

Partijen BIM basis Infra

De BIM basis Infra wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's voor de contactgegevens.

AlfaDrone BV
Fuhler wegenbouw
Gemeente Utrecht
Lutrea
Shared
BASED BIM Management & Consultancy
Novis Group
BIM-Connected
BESIX NL
Tauw bv
Roelofsgroep
Gobar Consulting Group
BAM infraconsult
ANNO1809
WSP
Witteveen+Bos
Heijmans
Dura Vermeer Divisie Infra
The People Group
Geonius
Count & Cooper
Unihorn B.V.
Ditio B.V.
Van Leersum Infra
HB Adviesbureau
K_Dekker bouw & infra
Geomaat
Optima Infra BV
HDB B.V.
InStrada BV
ENGIE
BIMformaat
Infrakit B.V.
Rijkswaterstaat
CollaborAll
Infranea
Croonwolter&dros infra
Gemeente Rotterdam
VolkerWessels
Digital Construction Works
SMART AIS
Lammerts Engineering
Hogeschool Rotterdam
MeetConsult B.V.
Hogeschool Inholland
IntellinQ
Royal Haskoning DHV
ETL Solution
Carlson EMEA bv
Dusseldorp ISM
Max Bögl
GP Groot
Infra-visuals
Boskalis Nederland B.V.
Antea Group
CI-Engineers b.v.
Stegehuis Infra
Strukton
IDDS BV
B.V. Ingenieursbureau M.U.C.
Esri Nederland BV
Arcadis
HAN University of Applied Sciences
Van Boekel Bouw & Infra
Van Oord
Cadline Europe BV
Verhoeven en Leenders
Euro Drone Inspections bv
HOCHTIEF Nederland
GeoBIMexperts b.v.
Havenbedrijf Rotterdam N.V.
Markus BV
Kragten
BDM | Brandsma Digitaal Meten B.V.
Weconnext
Cadac Group
GeoNext BV
Siers Infra consult
Nobleo Bouw & Infra
Ballast Nedam
Sweco Nederland
Nepocon B.V.
Van Gelder Groep
Mobilis | TBI
Schiphol
Hogeschool van Amsterdam
Ingenieursbureau Boorsma B.V.
4D construct BV
Wagemaker
ITA Advies
CAD Accent | Arkance Systems
Movares
Prisma-Groep
Gemeente Amsterdam, Ingenieursbureau
thinkproject BeNeLux B.V.
Provincie Gelderland
marXact B.V.
Cadvisual Benelux BV
SBE N.V.