Het PLAN waarmee je gestructureerd bouwt

Wil je een BIM-project stroomlijnen, dan moet je als opdrachtgever en -nemer heldere afspraken vastleggen. Het BIM Uitvoeringsplan (BUP) vormt hierbij een onmisbaar document. 

Het nieuwe Model BIM Uitvoeringsplan is een template waarmee je jouw eigen project-BUP kunt maken: een plan van aanpak voor een gestructureerd BIM-project. Dit model lichten we via deze website toe (zie de tegels hiernaast). De template vind je bij de downloads. Alle informatie op deze site stemmen we steeds af op de gangbare BIM-praktijk in ons land: naarmate die zich verder ontwikkelt en professionaliseert, wordt het Model BUP dus ook weer aangepast.

Goede feedback is altijd welkom! Deel je ervaringen met het Model BUP en je ideeën voor de doorontwikkeling op het forum van BIM Loket en digiGO.

Meer over BUP >

Klik op een tegel voor meer informatie.

Uitgelicht

Achtergrond nieuwe Model BUP

Op 1 oktober 2016 publiceerden de Bouwinformatieraad (BIR) en BIM Loket het Nationaal Model BIM Uitvoeringsplan (BUP) versie 1.0. In 2020 nam een tiental BIM professionals, werkzaam bij verschillende bouwbedrijven, het initiatief om hun ervaringen met dit eerste model uit te wisselen en te verwerken tot een voorstel voor een update. De initiatiefgroep bood dit voorstel aan bij het BIM Loket.

#kennisismachtdeleniskracht

De Expertcommissie BIM-toepassingen verzamelt dit jaar best practices van uiteenlopende BIM toepassingen. Ze publiceren deze in het Use Case Management platform van buildingSMART International. Hoe meer goede voorbeelden we krijgen, hoe beter jij geholpen bent. 

Nieuws

Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
23 maart 2023
Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende vandaag het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de – noodzakelijke - digitalisering en ketenoptimalisatie. De coalitie van ondertekenaars nodigt andere partijen bovendien van harte uit om zich ook bij dit akkoord aan te sluiten!
Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld
16 maart 2023
Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld
Het duiden van contractuele eisen kan een stuk sneller, want op 10 maart 2023 heeft de Beheercommissie CB-NL/ICDD de definitieve versie vastgesteld van de Uitwisselafspraak UAV-GC Contractspecificaties.

Houd mij op de hoogte

Met de digiGO BIM Loket nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar.

Beheerorganisatie

Om kaders en handvatten te bieden bij het geven van informatie en het samenwerken rondom modellen, hebben de initiatiefnemers van BUP 2.0 een aantal expertcommissies in het leven geroepen. Meer over deze beheerorganisatie vind je op de beheerpagina.