Hoofdstuk 3.3 Doelen

De gebruiksdoelen bepalen de inhoud van het BIM

Om het draagvlak van het BUP binnen het projectteam te vergroten, is het inventariseren en formuleren van BIM-doelen en -toepassingen (gebruiksdoelen) essentieel. De gebruiksdoelen van het BIM die je in het BUP opneemt, zijn niet altijd gelijk aan de projectdoelstellingen, maar dienen wel bij te dragen aan het realiseren van die projectdoelstellingen.

De BIM-doelen en -toepassingen kunnen per gebruiker of fase verschillend zijn. Iedere partij heeft zo zijn eigen informatiebehoefte. Het is belangrijk dat je duidelijk naar elkaar uitspreekt en omschrijft waar het model/informatie voor gebruikt gaat worden, en waar het dus aan moet voldoen. De doelen en toepassingen bepalen (mede) de informatie/data, die op bepaalde momenten in het proces beschikbaar moet zijn. In het kader van het BUP spreek je af welke projectteamleden die informatie dan moeten leveren. Zij vullen de modellen gaandeweg, op de juiste momenten, met de gevraagde informatie.

Onderdeel 3.3. van je BUP gebruik je om een overzicht van de BIM-toepassingen geven. Geef per toepassing een korte omschrijving van het doel, zodat projectpartners begrijpen wat je met die bepaalde toepassing wilt bereiken. Hierachter kun je een verwijzing maken naar een voorbeeld (zie voor meer informatie onderdeel 3.4 van het BUP, de Toepassingsmatrix). Een aparte Expertcommissie verzamelt best practices van uiteenlopende BIM toepassingen en publiceert deze in het Use Case Management platform van buildingSMART International. Je kunt daar een gratis account aanmaken en de gepubliceerde use cases raadplegen. Gaandeweg zullen zo steeds meer best practices beschikbaar komen waarnaar je in je BUP kunt verwijzen.

Uiteindelijk is er natuurlijk iemand verantwoordelijk voor de uitvoering van een toepassing. Dit kan een persoon zijn, maar ook een organisatie.