Informatiecontainers voor slimme uitwisseling bouwwerkinformatie

COINS 2.0 heeft plaatsgemaakt voor de internationale norm ISO 21597 Information Container for Data Delivery (ICDD) en de Nederlandse norm NEN 2660-2. Toch wordt COINS 2.0 nog op diverse plaatsen in Nederland gebruikt. Bijvoorbeeld als een organisatie software heeft ingericht en een Objecttypebibliotheek heeft gemodelleerd met COINS 2.0 als basis, of in lopende projecten die nog werken met deze standaard. COINS 2.0 regelt de uitwisseling van digitale bouwwerkinformatie via zogenaamde ‘informatie-containers’: opdrachtgevers en -nemers delen documenten, datasets en bijbehorende meta-informatie in gestructureerde zip-files, via één onafhankelijk model.

Meer over COINS

Uitgelicht

Wanneer gebruik je COINS?
COINS, of de opvolger ICDD, gebruik je bij het uitwisselen van gegevens tussen twee partijen. Als je bestanden of datasets uitwisselt, waarvan je wilt weten wat bij elkaar hoort. Een goed voorbeeld is een meting van meerdere bruggen, waar ook foto’s van gemaakt zijn. Als je de meetbestanden als IFC ontvangt en daarnaast foto’s, dan kan je applicatie meteen de juiste foto’s tonen bij de juiste brug.
Blog - ICDD, use case Amsterdam

Amsterdam wil van eenvoudige uitwisselformaten naar een ICDD objecttypenbibliotheek. In deze blog laten we met een use case zien waarom dit loont. Uiteindelijk doel is een simpele app, maar daarvoor zijn meer use cases nodig.

Nieuws

Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
23 maart 2023
Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende vandaag het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de – noodzakelijke - digitalisering en ketenoptimalisatie. De coalitie van ondertekenaars nodigt andere partijen bovendien van harte uit om zich ook bij dit akkoord aan te sluiten!
Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld
16 maart 2023
Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld
Het duiden van contractuele eisen kan een stuk sneller, want op 10 maart 2023 heeft de Beheercommissie CB-NL/ICDD de definitieve versie vastgesteld van de Uitwisselafspraak UAV-GC Contractspecificaties.

Houd mij op de hoogte

Met de digiGO BIM Loket nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar.

Beheer COINS

COINS wordt niet meer actief beheerd met commissies en vergaderingen. Bij vragen over de bestaande documentatie of implementatie kun je terecht bij Elisabeth de Vries, productmanager CB-NL.