Informatiecontainers voor slimme uitwisseling bouwwerkinformatie
COINS 2.0 heeft plaatsgemaakt voor de internationale norm ISO 21597 Information Container for Data Delivery (ICDD) en de NTA 8035 (Nederlands Technische Afspraak). Toch wordt COINS 2.0 nog op diverse plaatsen in Nederland gebruikt. Bijvoorbeeld als een organisatie software heeft ingericht en een Objecttypebibliotheek heeft gemodelleerd met COINS 2.0 als basis, of in lopende projecten die nog werken met deze standaard. COINS 2.0 regelt de uitwisseling van digitale bouwwerkinformatie via zogenaamde ‘informatie-containers’: opdrachtgevers en -nemers delen documenten, datasets en bijbehorende meta-informatie in gestructureerde zip-files, via één onafhankelijk model.
Praktijkvoorbeelden en projecten
In dit voorbeeld vertelt Gelderland hoe je na afloop van projecten zo snel mogelijk actuele, betrouwbare en complete data in de beheersystemen van de provincie krijgt.
In dit voorbeeld vertelt Amsterdam hoe je informatieleveringen zo simpel mogelijk maakt, zodat aannemers én beheerders hier goed mee kunnen werken
In het project wordt een use case opgesteld die laat zien wanneer informatie over het beheerde areaal uitgewisseld wordt tijdens een project, en tegen welke problemen een asset manager aanloopt.
De community van COINS gebruikers wil dat eisen in contracten niet als pdf, maar als data geleverd worden tijdens tenders. De gebruikerscommissie onderzoekt wat daarvoor nodig is.
In het project wordt een gebruikershandleiding opgesteld zodat softwareleveranciers ICDD makkelijker kunnen implementeren in applicaties.
Op basis van de 'use case areaalgegevens uitwisselen' bij de provincie Gelderland, wordt een technische uitwerking gemaakt door de expertcommissie.
Ontwerpers en beheerders van kunstwerken onderzoeken samen hoe en welke standaarden toegepast moeten worden, om de objecten in een 3D-ontwerp herkenbaar te maken.
Uitgelicht
Webinar ICDD
Blog - ICDD, use case Amsterdam
Amsterdam wil van eenvoudige uitwisselformaten naar een ICDD objecttypenbibliotheek. In deze blog laten we met een use case zien waarom dit loont. Uiteindelijk doel is een simpele app, maar daarvoor zijn meer use cases nodig.
Nieuws

Bekijk nu de video’s van de DigiDare Award!
