ETIM UOB


Vanuit Techniek Nederland (destijds UNETO-VNI) is het initiatief ontstaan om een Open Uniforme Objecten Bibliotheek op te zetten. Doel: het genereren van een grafische weergave van installatie-objecten in modelleersoftware. Voor het genereren wordt, naast ETIM en IFC, CB-NL gebruikt. Met CB-NL kan de gebruiker een eerste selectie maken van het concept waar een object van gegenereerd moet worden. Daarnaast wordt CB-NL gebruikt als koppelmechanisme voor digitale bronnen die informatie over dat object kunnen bevatten. 

Classificatie met ETIM

ETIM is een classificatie van ‘off the shelve” installatie-producten. Met behulp van deze classificatie kunnen installateurs zoeken naar installatie-producten op basis van hun vereiste eigenschappen. Bijvoorbeeld: als een installateur op zoek is naar een pomp met vermogen x en capaciteit y, vult hij die waarden in op een online formulier en geeft een zoekopdracht. Hij krijgt vervolgens een lijst op zijn scherm van pompen met vermogen x en capaciteit y, waaruit hij kan kiezen.

Ook is de ETIM-classificatie uitgebreid met ‘tekenparameters’. Dit wordt ETIM-MC genoemd, waarbij MC staat voor Modeling Class. In aanvulling op de basis ETIM klassen geeft ETIM-MC specifieke parameters om de betreffende producten als 3D geometrisch object te modelleren. Op basis van ETIM-MC is de open Uniforme Objectenbibliotheek (UOB) ontwikkeld, waarmee in de ontwerpfase van installaties al installatie-componenten kunnen worden gemodelleerd, zonder dat er al voor specifieke producten wordt gekozen. 

CB-NL als basis voor UOB

Probleem is hierbij dat ETIM in essentie een classificatie van specifieke installatie-producten is. Er bestaat in ETIM bijvoorbeeld geen klasse ‘Armatuur’, maar wel ‘TL-armatuur’ of ‘LED-armatuur’ (bij wijze van spreken). Maar je wilt in het begin een armatuur kunnen tekenen/modelleren, zonder dat er al is gekozen voor een bepaald type, de keuze voor TL, LED of halogeen komt later. 

Om de verbinding te kunnen leggen met het algemene object ‘Armatuur’ en diverse ETIM-klassen voor armaturen, wordt voor de UOB de CB-NL gebruikt. Dat is nu al te zien in de CB-NL browser: bij een installatie-concept kunnen relaties zijn aangegeven met meerdere ETIM-klassen.

Meer informatie

De UOB is ontwikkeld door de sector en voor de sector. Samen met Techniek Nederland, FME, Fedet, ETIM-Nederland (via Ketenstandaard Bouw en Techniek) en 2BA zijn de grote technisch dienstverleners en fabrikanten de drijvende kracht achter het platform. 2BA neemt de exploitatie van de objectenbibliotheek op zich en heeft voor de technische ontwikkeling samengewerkt met CIC (Cadac Itannex Cooperation). Ga voor meer informatie naar www.uob.nl.