Wat is ICDD?

COINS 2.0 heeft plaatsgemaakt voor de internationale norm ISO 21597 Information Container for Data Delivery (ICDD) en de NEN 2660-2. ICDD gebruik je bij het uitwisselen van gegevens tussen twee partijen. Als je bestanden of datasets uitwisselt, waarvan je wilt weten wat bij elkaar hoort. Een goed voorbeeld is een meting van meerdere bruggen, waar ook foto’s van gemaakt zijn. 

Meer over ICDD

Projecten

Praktijkvoorbeeld Gelderland

In dit voorbeeld vertelt Gelderland hoe je na afloop van projecten zo snel mogelijk actuele, betrouwbare en complete data in de beheersystemen van de provincie krijgt.

Praktijkvoorbeeld Amsterdam

In dit voorbeeld vertelt Amsterdam hoe je informatieleveringen zo simpel mogelijk maakt, zodat aannemers én beheerders hier goed mee kunnen werken

Use case Areaalgegevens uitwisselen

In het project wordt een use case opgesteld die laat zien wanneer informatie over het beheerde areaal uitgewisseld wordt tijdens een project, en tegen welke problemen een asset manager aanloopt.

Contract als data

 De community van COINS gebruikers wil dat eisen in contracten niet als pdf, maar als data geleverd worden tijdens tenders. De gebruikerscommissie onderzoekt wat daarvoor nodig is.

Technische documentatie ICDD

 In het project wordt een gebruikershandleiding opgesteld zodat softwareleveranciers ICDD makkelijker kunnen implementeren in applicaties.

Technische uitwerking areaalgegevens uitwisselen

Op basis van de 'use case areaalgegevens uitwisselen' bij de provincie Gelderland, wordt een technische uitwerking gemaakt door de expertcommissie.

BIM basis Infra - kunstwerken

Ontwerpers en beheerders van kunstwerken onderzoeken samen hoe en welke standaarden toegepast moeten worden, om de objecten in een 3D-ontwerp herkenbaar te maken.

Uitgelicht

Wat is NEN 2660-2?

In de afgelopen jaren is gebleken dat het uitwisselen van informatie op basis van verschillende standaarden of objecttypebibliotheken, moeilijk is als die datamodellen gebaseerd zijn op andere uitgangspunten. Daarom hebben Nederlandse experts onder vlag van NEN samengewerkt aan de NEN 2660-2. 

Blog: use case Amsterdam

In een serie blogs gaan we nader in op ICDD: wat kun je er in je werkpraktijk mee? Bilal Sari werkt als data steward bij de gemeente Amsterdam, en heeft vorig jaar met behulp van een pilot voor het Amsterdamse bos uitgelegd hoe ICDD hierbij een rol zou kunnen spelen. 

Heb jij een vergelijkbare use case? Laat het weten aan ICDD, namens digiGO BIM Loket productmanager voor ICDD. Elisabeth: 'Als er genoeg animo is kunnen we een groep gebruikers en softwareleveranciers bij elkaar krijgen om een toepassingsprofiel te ontwikkelen bij ICDD, een waar software voor beschikbaar is én voldoende vraag in de markt.'

Nieuws

Architectenmiddag: veel creatieve ideeën voor verbeteren digitaal samenwerken
24 mei 2023
Architectenmiddag: veel creatieve ideeën voor verbeteren digitaal samenwerken
Dat zowel digiGO als IT consultant ValueBlue gepassioneerd zijn om de architectuurpraktijk in de gebouwde omgeving te verbeteren en zo de digitale samenwerking naar een hoger plan te brengen, bleek 23 mei tijdens de Architectenmiddag die zij samen organiseerden.
Volop aandacht voor actuele thema’s tijdens beheerdersdag 2023
23 mei 2023
Volop aandacht voor actuele thema’s tijdens beheerdersdag 2023
‘Hé Chat GPT, kun je een huis voor me ontwerpen?’ Zo luidde de prikkelende titel van een van de drie workshops op 17 mei, tijdens de digiGO BIM Loket Beheerdersdag. Een dag waarop we met plezier terugkijken, want er werd volop genetwerkt en uit de reacties blijkt dat de deelnemers met een ‘rugzak’ vol tips en inzichten naar huis gingen.

Houd mij op de hoogte

Met de digiGO BIM Loket nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar.

Beheer ICDD

Beheer ICDD

ISO 21597 ICDD wordt beheerd door ISO, via de NEN: normcommissie 381184. Heb je vragen over de bestaande documentatie of implementatie? Neem dan contact op met Elisabeth de Vries, productmanager CB-NL.