Praktijkvoorbeeld Amsterdam

Informatieleveringen vanuit projecten naar beheer

Informatieleveringen vanuit projecten naar beheer zijn op allerlei manieren complex: qua proces, data etc. Waar een aannemer gewend is om met tekeningen en modellen te werken, werken beheerders vooral met geo-informatie, decomposities en documenten. Hoe maak je informatieleveringen zo simpel mogelijk, zodat aannemers én beheerders hier goed mee kunnen werken? Over die vraag boog gemeente Amsterdam zich, samen met hun ingenieursbureau en een aantal aannemers.

Initiatief

Gemeente Amsterdam zoekt samen met hun ingenieursbureau en een aantal aannemers naar manieren om de informatieleveringen zo simpel mogelijk te maken. Daarbij werken ze veel samen met kleine tot middelgrote aannemers. De focus ligt op de paspoortgegevens van assets: wat is het en waar staat het. Deze informatie nu via shapefiles uitgewisseld.

Eindresultaat

Het eindresultaat is nog niet bereikt, maar de eerste informatieleveringen zijn een feit. Het gebruik van shapefiles voldoet aan de verwachtingen. De les die we nu leren is dat de complexiteit verschuift naar het proces. Wie levert wat aan, wanneer, hoe wordt dat gevalideerd etc.


Tips bij informatieleveringen

Wil je ook aan de slag met simpelere informatieleveringen? Gemeente Amsterdam heeft wat tips:

  • Focus op het resultaat dat je wilt bereiken.  
  • Denk na over over de meest eenvoudige weg naar dat resultaat. 
  • Houd het simpel. 
  • Maak waar mogelijk gebruik van (landelijke) standaarden en ga echt alleen als het niet anders kan zelf iets bedenken.


Vragen over dit initiatief?

Heb je vragen over dit initiatief? Neem dan contact op met Joseph Steenbergen, senior adviseur en programma manager BIM bij de gemeente Amsterdam, via Joseph.steenbergen@amsterdam.nl.