Veelgestelde vragen
Staat je vraag hier niet bij? Stel hem dan via onze helpdesk.
Wanneer gebruik je ICDD?
ICDD gebruik je bij het uitwisselen van gegevens tussen twee partijen. Als je bestanden of datasets uitwisselt, waarvan je wilt weten wat bij elkaar hoort. Een goed voorbeeld is een meting van meerdere bruggen, waar ook foto’s van gemaakt zijn.
Wat willen gebruikers met contract als data?
De gebruikers hebben in een gebruikersbijeenkomst aangegeven, dat zij op laagdrempelige wijze eisen uit het contract als data willen ontvangen, in plaats van als pdf. Waarbij ook de juridische geldigheid geregeld is, anders moet je toch nog de pdf gaan controleren. De wensen van de gebruikers zijn verzameld op Github – contractspecificaties
Wat is ICDD?
“ISO 21597-1:2020. Information Container for linked Document Delivery — Exchange specification — Part 1: Container.” Deze norm bevat de beschrijving van een informatiecontainer, een zip-file, met extra metdadata om bestanden uit te wisselen. In de norm zit niet, zoals bij COINS eerder wel het geval was, een model voor uitwisseling van data. Dit wordt beschreven in de NEN 2660-2.
De combinatie van ICDD en NEN 2660-2 is door de Expertcommissie COINS/CB-NL verkend, zie hiervoor het werkdocument Best Practices. Bij tegenstrijdigheden tussen de twee normen geldt de stelregel: internationaal gaat boven nationaal.
Wat is een veelvoorkomend obstakel voor gebruik van ICDD?
Veel gangbare applicaties kunnen nog niet overweg met ICDD. ICDD vraagt een grote digital volwassenheid van je organisatie qua proces, inrichting van je informatiearchitectuur en je applicatielandschap: waar stel je containers en metadata samen, waar beheer je documenten, op welke plek ontvang je containers en valideer je de inhoud? Je zal je softwareleverancier moeten vragen, of hij dit voor je kan inrichten. Omdat ICDD een ISO-standaard is, is dit aantrekkelijker voor een leverancier: hier kunnen meer klanten gebruik van maken, ook internationaal.
Waar kunnen gebruikers terecht voor toekomstige ontwikkelingen?
digiGO BIM Loket is dé plek waar de Nederlandse bouwsector kan samenwerken en praktische toepassingen en voorbeelden kan verzamelen voor het uitwisselen van gegevens. De beheerorganisatie van CB-NL/ICDD is de plek voor specifieke vragen rondom het uitwisselen van informatie over de “digital twin”. Denk hierbij aan vragen als: welke informatiebehoefte is er, welk datamodel hoort daar bij, in welke vorm wordt informatie gedeeld? Hierbij willen we met zowel opdrachtnemers als opdrachtgevers samen te werken, zodat de belangen van beide groepen in het oog worden gehouden.
Wat is de NEN 2660-2?
In de afgelopen jaren is gebleken dat het uitwisselen van informatie op basis van verschillende standaarden of objecttypebibliotheken, moeilijk is als die datamodellen gebaseerd zijn op andere uitgangspunten. Daarom hebben Nederlandse experts onder vlag van NEN samengewerkt aan de NEN 2660-2.
Wat willen de gebruikers met areaalgegevens uitwisselen?
De gebruikers hebben in een gebruikersbijeenkomst verzocht om een use case uit te werken voor uitwisseling van areaalgegevens, zodat op basis van een concreet voorbeeld gezocht kan worden naar de beste technische oplossing om deze gegevens uit te wisselen. De wensen van de gebruikers zijn verzameld op Github - areaalgegevens uitwisselen.