Contract als data


De beheerorganisaties van CB-NL/ICDD van BIM Loket en het Provinciaal Contractenbuffet van CROW werken samen rondom het thema “een eenvoudig uitwisselformaat voor eisen in UAV-GC contracten”.

In UAV-GC contracten zijn nu veel (pdf)documenten opgenomen met specificaties. Bij het opstellen van een contract gaat grote aandacht uit naar het samenstellen van deze contractdocumenten op basis van individuele wensen van opdrachtgevers. Dit leidt voor opdrachtnemers tot veel werk bij aanbestedingen, omdat de contractdocumenten allemaal moeten worden doorzocht op contractuele specificaties gesteld aan functies, objecten, uit te voeren werkzaamheden en informatieproducten. Als deze informatie als data wordt aangeboden, dan kunnen deze eisen direct worden ingelezen in de projectbeheersingsomgevingen van opdrachtnemers. Zie voor meer informatie ook de businesscase.

Quick win: format in tabelvorm

De gebruikerscommissie is aan de slag met de quick win: een format voor de uitwisseling in tabelvorm (.csv) en een set regels om dit eenduidig te maken. In een openbare consultatie roepen CROW en BIM Loket potentiële gebruikers op, om een uitwisselvoorstel te reviewen. Je kunt in het document opmerkingen in de kantlijn zetten (gebruik dan de knop “Laad Annotaties”). Of maak een issue aan op deze plek om een specifiek onderwerp verder uit te diepen. De reviewperiode loopt tot 1 november.

De voordelen van data

Daarnaast gaat de gebruikerscommissie aan de slag met de grootste belemmering: de juridische bezwaren tegen het uitwisselen van data in plaats van pdf, en een toelichting op de voordelen van data tegenover pdf om vooral de opdrachtgevers te overtuigen van het nut ervan. Heb jij daar ervaring mee? Deel het in deze issue op Github.