Dé CAD-standaard van de GWW

NLCS is dé standaard waarmee je informatie uitwisselt bij objectgeoriënteerd werken. Deze open standaard bevat afspraken voor het omgaan met metadata, digitaal tekenen, het uiterlijk van de tekening en – vooral – de coderingssystematiek en lagenstructuur van tekenwerk. Download hier versie 5.0.

Meer over NLCS

Werkpakketten NLCS uitgelicht

NLCS Gebruikersmiddag 2023

Tijdens de NLCS Gebruikersmiddag op 14 februari 2023 werden de deelnemers bijgepraat over de ontwikkelingen rond deze standaard. Alle sessies zijn opgenomen.

Stedelijk spoor

Om de NLCS uit te kunnen breiden met stedelijk spoorobjecten inventariseert een werkgroep momenteel de verschillen en overeenkomsten tussen deze standaard en de tekenstandaarden.

Netbeheer

Verkenning naar het combineren van NLCS, IMKL, PMKL en gestandaardiseerde berichten van het DSP (Digitaal Samenwerkingsplatform). Het projectplan gereed en ingediend bij de digiGO.

Uitwisseling GWSW

Om tot een praktijkproef te komen voor koppeling van de NLCS en GWSW, wordt allereerst gewerkt aan een mapping op basis van het thema Stedelijk Water (opgesteld conform GWSW). 

RAW pakketten en installaties

CROW (beheerder RAW-systematiek) en softwareleveranciers van RAW- en NLCS-oplossingen doen een verkenning naar de mogelijkheid om de NLCS en RAW-systematiek met elkaar te verbinden.

2D/3D/GIS

 Afstemming met Civil Infra Benelux en VNMG over countrykits. 

Data-inwinning NLCS

 Verkenning naar de toepassing van de NLCS voor objectgeoriënteerde data-inwinning.

NLCS 5.0 gereed

Versie 5.0 van dé CAD-standaard van de Nederlandse GWW-sector is een feit. De nieuwe versie is vanaf 18 juni te downloaden via de pagina Documentatie (bij de Downloads).

Aansluiting op OTL's

Verkenning met softwareleveranciers naar combinatie NLCS en informatiemodellen. NLCS tekeningen verrijken met aanvullende beheerinformatie. 

Uitgelicht

Bekijk nu de toelichting op versie 5.0

De nieuwe 5.0-versie van de NLCS, de Nederlandse CAD Standaard, is een feit. De officiële release vond plaats op vrijdag 17 juni. In een online evenement gaven Aydemir Çetin, Corné Helmons en Niels Nederpel een toelichting op de wijzigingen en aanvullingen die in de nieuwe versie zijn verwerkt. Heb je dit gemist? Geen nood: je vindt een youtube opname, door op dit bericht te klikken.

Ohpen Ingenieurs 'Geen twijfel over slagen NLCS'

Rienk Venhuizen was pas net in dienst bij Ohpen Ingenieurs & Innovators, toen hij de NLCS als nieuwe tekenstandaard voorstelde. Inmiddels zijn we drie jaar verder en is de Nederlandse CAD Standaard gemeengoed in het team van ruim twintig collega’s. “De hakken in het zand? Daarvan was geen sprake toen we startten met de NLCS. Het was eerder: volle kracht vooruit!” Lees het verhaal van Rienk en andere prakijkervaringen >

'NLCS is zeker een blijvertje'

Toen Matthieu Vermeulen zo’n twee jaar geleden het team van Corovum Advies kwam versterken, was de NLCS al gemeengoed bij het Goudase adviesbureau. Het bezorgde Vermeulen een kickstart, want ook hij was al jaren een warm pleitbezorger van de Nederlandse CAD Standaard. “De NLCS maakt ons werk een stuk aangenamer.” Lees zijn verhaal en andere praktijkervaringen >

Nieuws

Architectenmiddag: veel creatieve ideeën voor verbeteren digitaal samenwerken
24 mei 2023
Architectenmiddag: veel creatieve ideeën voor verbeteren digitaal samenwerken
Dat zowel digiGO als IT consultant ValueBlue gepassioneerd zijn om de architectuurpraktijk in de gebouwde omgeving te verbeteren en zo de digitale samenwerking naar een hoger plan te brengen, bleek 23 mei tijdens de Architectenmiddag die zij samen organiseerden.
Volop aandacht voor actuele thema’s tijdens beheerdersdag 2023
23 mei 2023
Volop aandacht voor actuele thema’s tijdens beheerdersdag 2023
‘Hé Chat GPT, kun je een huis voor me ontwerpen?’ Zo luidde de prikkelende titel van een van de drie workshops op 17 mei, tijdens de digiGO BIM Loket Beheerdersdag. Een dag waarop we met plezier terugkijken, want er werd volop genetwerkt en uit de reacties blijkt dat de deelnemers met een ‘rugzak’ vol tips en inzichten naar huis gingen.

Houd mij op de hoogte

Met de digiGO BIM Loket nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar.

Beheer NLCS

De NLCS wordt beheerd door de NLCS beheerorganisatie. Meer over de diverse commissies vindt u op de pagina Organisatie beheer. Wilt u rechtstreeks contact opnemen? Klik dan hier.