Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 23 december 2022
Online Friday 27 januari: Prestatie-eisenmodel

Online Friday 27 januari: Prestatie-eisenmodel

In 2023 zetten we de succesvolle Online Fridays natuurlijk voort. We starten op 27 januari met een Online Friday rond de vraag of er behoefte bestaat aan een prestatie-eisenmodel. Martin Vrielink (Nieman) deelt zijn ideeën hierover met jou. En hij hoort graag wat jij ervan vindt! 

De BIM basis ILS schrijft voor om ‘relevante bouwfysische eigenschappen’ aan de objecten toe te voegen, zoals bijvoorbeeld de wbdbo-waarde, inbraakwerendheid of isolatiewaardes. In de praktijk komt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de modellerend architect te liggen. Er ontstaat een één-tweetje tussen de adviseur, die op de pdf-plattegrond van de architect de prestatie-eisen adviseert, en de architect, die deze waardes overneemt in het model. De adviseur zal op zijn/haar beurt controleren of het advies goed is overgenomen. Een omslachtig proces, dat zeker ruimte voor optimalisatie laat.

Naar een prestatie-eisenmodel

Eigenlijk ligt het voor de hand dat de adviseur verantwoordelijk en eigenaar wordt van de prestatie-eisen informatie. Dan ontstaat er een ‘prestatie-eisenmodel’ waar het advies wordt vastgelegd in 3D, maar ook op plattegrond zichtbaar is bij de architect, voor de aanvraag omgevingsvergunning. Tijdens deze Online Friday gaat Martin Vrielink (Nieman) graag het gesprek met je aan. Wat zou de meerwaarde kunnen zijn van een prestatie-eisenmodel? Is hier behoefte aan in de markt? En wat zijn de praktische, technische of procesmatige bezwaren?

Doe mee!

De Online Friday over het Prestatie-eisenmodel vindt plaats op 27 januari van 15:00-16:00 uur. Meld je gratis aan voor deze Online Friday.