Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
BIM Loket
Bibliotheek
Home Standaarden en richtlijnen Broedplaatsinitiatieven
Broedplaatsinitiatief

Basis USO


Uniforme SparingsOpgave

De Uniforme SparingsOpgave (Basis USO) staat voor efficiënt, eenduidig en herkenbaar uitwisselen van informatie over sparingen. De Basis USO is een praktijkrichtlijn voor het gebruik van open standaarden en fungeert als een leidraad voor efficiënte samenwerking. De Basis USO baseert zich op open standaarden als IFC en BCF. Hiermee worden onnodige barrières tussen partijen doorbroken. Ook is informatie over sparingen op aanzienlijk meer niveaus op te vragen en te verwerken. Het kunnen werken op de niveaus gebouw, verdieping, ruimte, object en sparing zelf bespaart veel tijd en ruis. Het resultaat: beter onderling samenwerken, en natuurlijk tijd- en kostenbesparing.

Een volgende stap in beter samenwerken

De Basis USO vormt een nieuwe doorbraak in digitaal samenwerken binnen de bouwwereld, in navolging van de succesvolle introductie van de BIM basis ILS. Dezelfde partijen, samen met een groot aantal nieuwe, werken nu met de Basis USO aan afspraken over uniform samenwerken bij sparingsopgaven. Net als bij de BIM basis ILS ondersteunt het BIM Loket dit initiatief als facilitator. 

Werken in 3D wordt meer en meer de standaard in de bouwwereld. Er worden steeds betere gebouwmodellen gemaakt en verstrekt aan opdrachtgevers, ontwerpers, aannemers, constructeurs, modelleurs en leveranciers. Maar écht samenwerken in 3D is nog geen vanzelfsprekendheid. Voor (contractuele) goedkeuringen wordt vaak nog om witdruktekeningen gevraagd. Het maken van die papieren tekeningen, zeker als tussenproduct, kost veel tijd en het resultaat is minder gemakkelijk uit te wisselen en aan te passen. Wanneer het gaat om sparingen in wanden, plafonds en vloeren is het bijna onmogelijk om via tekeningen foutloos samen te werken. Met de Basis USO wordt de foutmarge voor sparingen drastisch teruggebracht. 

Open BIM

Uit best practices van de afgelopen jaren blijkt dat werken met open BIM dé manier is voor integraal samenwerken in de keten. Wij werken in de keten vele malen efficiënter, bannen verspillende taken uit en voorkomen fouten als we dezelfde taal spreken. De efficiëntie volgt uit het feit dat iedereen weet waar informatie te vinden is en hoe informatie moet worden aangeleverd. 

Afspraken Basis USO

De breed gedragen afspraken in de Basis USO hebben grote voordelen:

Van en voor iedereen

Werken met de Basis USO is efficiënter, overzichtelijker en leidt tot slimmer werken met sparingsinformatie. De onafhankelijkheid van specifieke tools en software betekent dat letterlijk iedereen in de bouw kan aanhaken en meewerken aan efficiënter omgaan met de sparingsinformatie. Daardoor creëren we met elkaar de weg naar gebruiksvriendelijker communiceren.

De Basis USO wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's en je vindt de contactpersoon voor deze partij. Onderschrijf je het belang en de uitgangspunten van de Basis USO? Sluit je aan en draag het belang van de afspraken in woord en daad uit. 

Aanmelden 

Vul het deelnameformulier in en stuur jouw bedrijfslogo op. Hiermee verklaar je dat jouw bedrijf actief gaat zorgen dat jullie eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen.

Downloads

Je kunt de Basis USO downloaden in drie verschillende versies: als doorlopende banner, en in de formaten A4 en A3. Heb je aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze ons per mail op Basis-USO@bimloket.nl.

Verder met USO

De Basis USO afspraken hebben betrekking op het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. De eenvoud en het beperkte aantal afspraken moet leiden tot een brede toepassing en draagvlak bij elke schakel in de keten, van opdrachtgever tot onderhoudsmonteur. Deze basisafspraken zijn slechts een begin. Gaandeweg blijven de betrokken partijen hun zeer brede en rijke ervaring en kennis uitwisselen om de afspraken nog verder uit te werken. Denk aan het labelen van parameters en gezamenlijk een optimale flow voor het samenwerkingsproces creëren. Met Basis USO zetten de betrokken partijen samen een belangrijke stap voorwaarts. Op weg naar integrale samenwerking is dit van belangrijke toegevoegde waarde voor de hele keten. 

BIMgeneration
Engie
Vic Obdam Staalbouw BV
The BIM engineers
Beams
Bureau Bouwkunde Nederland B.V.
Harwig BV
Linthorst
Kuijpers
MAD - modeling and design
Henselmans Bouw & Ontwikkeling
Intec Europe
BBBDC
Ten Brinke Bouw
GloBLD
KUBUS
BIMpartners
Heddes Bouw & Ontwikkeling
Hellebrekers
Ballast Nedam
ULC installatiegroep
BINX smartility
Van Rhijn Bouw
Unica
Bloxz BV
BURO BIM
BuildingSmart Benelux
Groosman
J.P. van Eesteren B.V.
Hillen & Roosen
Cordeel
Trebbe
VolkerWessels
Heijmans
Van Bommel Ventilatiewerken B.V.
TCH Projectsupport
BIM Choice
Croonwolter&dros
Kropman
Hurks
De RuwBouw Groep
BAM
Van Wijnen
M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Heerkens van Bavel Bouw
Strukton Worksphere
EWZ adviseurs
Dura Vermeer
Homij