Home Standaarden en richtlijnen BroedplaatsDe Uniforme SparingsOpgave (Basis USO) staat voor efficiënt, eenduidig en herkenbaar uitwisselen van informatie over sparingen. De Basis USO is een praktijkrichtlijn voor het gebruik van open standaarden en fungeert als een leidraad voor efficiënte samenwerking. De Basis USO baseert zich op open standaarden als IFC en BCF. Hiermee worden onnodige barrières tussen partijen doorbroken. Ook is informatie over sparingen op aanzienlijk meer niveaus op te vragen en te verwerken. Het kunnen werken op de niveaus gebouw, verdieping, ruimte, object en sparing zelf bespaart veel tijd en ruis. Het resultaat: beter onderling samenwerken, en natuurlijk tijd- en kostenbesparing.

Een volgende stap in beter samenwerken

De Basis USO vormt een nieuwe doorbraak in digitaal samenwerken binnen de bouwwereld, in navolging van de succesvolle introductie van de BIM basis ILS. Dezelfde partijen, samen met een groot aantal nieuwe, werken nu met de Basis USO aan afspraken over uniform samenwerken bij sparingsopgaven. Net als bij de BIM basis ILS ondersteunt het BIM Loket dit initiatief als facilitator. Als clubhuis, zo u wilt.

Werken in 3D wordt meer en meer de standaard in de bouwwereld. Er worden steeds betere gebouwmodellen gemaakt en verstrekt aan opdrachtgevers, ontwerpers, aannemers, constructeurs, modelleurs en leveranciers. Maar écht samenwerken in 3D is nog geen vanzelfsprekendheid. Voor (contractuele) goedkeuringen wordt vaak nog om witdruktekeningen gevraagd. Het maken van die papieren tekeningen, zeker als tussenproduct, kost veel tijd en het resultaat is minder gemakkelijk uit te wisselen en aan te passen. Wanneer het gaat om sparingen in wanden, plafonds en vloeren is het bijna onmogelijk om via tekeningen foutloos samen te werken. Met de Basis USO wordt de foutmarge voor sparingen drastisch teruggebracht. 

Open BIM

Uit best practices van de afgelopen jaren blijkt dat werken met open BIM dé manier is voor integraal samenwerken in de keten. Wij werken in de keten vele malen efficiënter, bannen verspillende taken uit en voorkomen fouten als we dezelfde taal spreken. De efficiëntie volgt uit het feit dat iedereen weet waar informatie te vinden is en hoe informatie moet worden aangeleverd. 

Afspraken Basis USO

De breed gedragen afspraken in de Basis USO hebben grote voordelen:

Van en voor iedereen

Werken met de Basis USO is efficiënter, overzichtelijker en leidt tot slimmer werken met sparingsinformatie. De onafhankelijkheid van specifieke tools en software betekent dat letterlijk iedereen in de bouw kan aanhaken en meewerken aan efficiënter omgaan met de sparingsinformatie. Daardoor creëren we met elkaar de weg naar gebruiksvriendelijker communiceren.

De Basis USO wordt gesteund door de onderstaande partijen. Klik op een van de logo's en u vindt de contactpersoon voor deze partij. Onderschrijft u het belang en de uitgangspunten van de Basis USO? Sluit u aan en draag het belang van de afspraken in woord en daad uit. 

Aanmelden 

Vul het deelnameformulier in en stuur uw bedrijfslogo op. Hiermee verklaart u dat uw bedrijf actief gaat zorgen dat uw eigen organisatie en directe ketenpartners deze basis gaan onthouden, begrijpen en toepassen.

Downloads

U kunt de Basis USO downloaden in drie verschillende versies: als doorlopende banner, en in de formaten A4 en A3. Heeft u aanvullingen, verbeteringen, op- of aanmerkingen? Stuur ze ons per mail op Basis-USO@bimloket.nl.

Verder met USO

De Basis USO afspraken hebben betrekking op het uitwisselformaat, de te hanteren basisstructuur en het borgen van objectinformatie. De eenvoud en het beperkte aantal afspraken moet leiden tot een brede toepassing en draagvlak bij elke schakel in de keten, van opdrachtgever tot onderhoudsmonteur. Deze basisafspraken zijn slechts een begin. Gaandeweg blijven de betrokken partijen hun zeer brede en rijke ervaring en kennis uitwisselen om de afspraken nog verder uit te werken. Denk aan het labelen van parameters en gezamenlijk een optimale flow voor het samenwerkingsproces creëren. Met Basis USO zetten de betrokken partijen samen een belangrijke stap voorwaarts. Op weg naar integrale samenwerking is dit van belangrijke toegevoegde waarde voor de hele keten. 

Hurks
Hellebrekers
M.J. de Nijs en Zonen B.V.
Engie
Hillen & Roosen
BIM Choice
Croonwolter&dros
Ten Brinke Bouw
Cordeel
Kropman
BAM
KUBUS
VolkerWessels
MAD - modeling and design
Strukton Worksphere
Vic Obdam Staalbouw BV
De RuwBouw Groep
BIMgeneration
Unica
Dura Vermeer
Homij
BIMpartners
The BIM engineers
GloBLD
Ballast Nedam
J.P. van Eesteren B.V.
Groosman
Harwig BV
Trebbe
Heijmans
Linthorst
BINX smartility
ULC installatiegroep
BuildingSmart Benelux
Intec Europe
Van Wijnen
Bureau Bouwkunde Nederland B.V.
Kuijpers
Deel deze pagina: