Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 23 maart 2023
Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAk

Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030

Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende vandaag het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de – noodzakelijke - digitalisering en ketenoptimalisatie. De coalitie van ondertekenaars nodigt andere partijen bovendien van harte uit om zich ook bij dit akkoord aan te sluiten!

Meer foto's vind je op de digiGO website

Groot besef van urgentie

De brede steun voor dit akkoord, hangt volgens Joseph Kuling, voorzitter van de Bouw Digitaliseringsraad (BDR), samen met een groot besef van urgentie. “Van ontwerpers en bouwers tot en met beheerders van gebouwen; allemaal staan we voor forse maatschappelijke en individuele opgaven. Energietransitie, klimaatadaptatie, opschaling van woningbouw en infra-vervanging. Dat alles met zo min mogelijk uitstoot én circulair. Dit moet ieder in z’n eigen organisatie en keten bolwerken, met schaarser wordend personeel, minder tijd en hogere kosten. Versnelde digitalisering en data-gedreven ketensamenwerking zijn dan keiharde randvoorwaarden om dingen samen toch voor elkaar te krijgen. We zijn blij dat steeds meer partners daarop inzetten.”

Sprong voorwaarts

Roger Tan, lid van de BDR en voorzitter van het bestuur van stichting digiGO, is blij met de vele ondertekenaars: “Het platform van stichting digiGO is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een krachtige aanjager en regievoerder van digitalisering, van en voor opdrachtgevers en opdrachtnemers in onze sector. Dit digiAkkoord leidt tot nieuwe projecten en programma’s om samenwerking in de keten – meetbaar - verder te digitaliseren, als uitbreiding van de huidige lopende uitvoeringsagenda. We kijken er naar uit om met alle ondertekenende partijen deze grote sprong voorwaarts te maken en de ambities voor 2030, zoals gesteld in het digiAkkoord, te realiseren!”

Rijkswaterstaat: "digiAkkoord essentieel voor opdrachtgevers"

Roeland Allewijn van Rijkswaterstaat vult aan vanuit de opdrachtgeverskant: “Als RWS is het op orde krijgen en houden van onze data- en informatievoorzieningen voor ons assetmanagement essentieel. Dat is een flinke opgave, want een groot gedeelte van onze informatie wordt door de toeleveringsketen geproduceerd en geactualiseerd en continu digitaal met ons uitgewisseld. Digitalisering in de gebouwde omgeving vraagt om een goede samenwerking in de keten, duidelijke afspraken, eenduidige standaarden, en digitaal vaardige medewerkers. Dit nieuwe digiAkkoord geeft daar invulling aan.”

Wat omvat het digiAkkoord tot 2030?

Veel betrokken partijen bij het digiAkkoord tot 2030, waaronder het ministerie van BZK, koepelorganisaties zoals Bouwend Nederland, Techniek Nederland en Aedes, en bedrijven en organisaties die actief zijn in de gebouwde omgeving, legden in 2019 de basis voor het digiGO netwerk.

Voortbouwend op de sterke samenwerkingsbasis die er met digiGO nu bestaat, is het digiAkkoord tot 2030 een duidelijke nieuwe stap in het sneller benutten van digitaliseringskansen. In digiDeals werken bedrijven, kennisinstellingen en overheden nauw samen in concrete projecten en ontsluiten we kennis, ervaring en ons netwerk om die te realiseren. 

Wouter van Daal, aanjager voor de digiDeals: “We tekenen verschillende digiDeals, onder andere over federatief data delen, gebruik van digital twins en de samenwerking met andere branches. De energie van vandaag zetten we vanuit digiGO de komende tijd om in nog meer digiDeals.”

De hele tekst van het digiAkkoord tot 2030 is te downloaden via de digiGO website. Nieuwe partijen kunnen zich daar nog steeds melden als medeondertekenaar of als ze een digiDeal willen voorstellen.

Een overzicht van ondertekenaars op 23 maart 2023 zie je hieronder:

  1. 2BA Bestand Beheer Artikelen
  2. Aannemersfederatie Bouw & Infra
  3. Aedes
  4. Avelution
  5. AVENTO Group B.V.
  6. Bee4BIM B.V.
  7. BIM-Connected
  8. BIM4ALL
  9. BNA
  10. Branchevereniging hang- en sluitwerk (VHS)
  11. buildingSMART Benelux
  12. Cadvisual Benelux BV
  13. CollaborAll
  14. CROW
  15. DAQS BV
  16. Dutch Green Building Council
  17. FBS
  18. Fedet
  19. G40 (themagroep slimme en duurzame verstedelijking)
  20. GEALAN Fenster-Systeme GmbH
  21. Gemeente Amsterdam
  22. Gemeente Rotterdam
  23. GeoBIMexperts b.v.
  24. GeoBusiness Nederland 
  25. GEONOVUM
  26. Gobar Consulting Group 
  27. HIBIN
  28. ISSO
  29. Ketenstandaard Bouw & Techniek
  30. KOMO
  31. Koninklijke Bouwend Nederland
  32. Ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties
  33. MKB Infra
  34. NL Ingenieurs
  35. NVTB
  36. Rijksvastgoedbedrijf
  37. Rijkswaterstaat
  38. SBB Ontwikkelen en Bouwen
  39. Schiphol Group
  40. Synergie NL
  41. SPIE
  42. Stekademy
  43. Stichting Big Data Value Center (BDVC)
  44. Stichting Platform BIM Legal
  45. Stichting Platform Duurzame Huisvesting
  46. Stichting RIONED
  47. TBQ
  48. Techniek Nederland
  49. TNO
  50. TVVL
  51. TwinTopics B.V.
  52. UBA Bouw BV
  53. Van de Klok
  54. Van Ravenswaaij Techniek en Bouw Advies
  55. VBI
  56. VDNDP
  57. VKG Keurmerk
  58. VMRG
  59. W/E adviseurs
  60. White Lioness technologies
  61. Wienerberger