Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Blogs 31 maart 2023

Tennet en ICDD … of toch meteen door naar NEN 2660-2?

Long overdue, de derde in een reeks blogs over ICDD.

ICDD-wattes?

Heel kort, ICDD is een informatiemodel om een setje van bestanden in samenhang (in een container) uit te wisselen tussen applicaties. Voorbeeld : een 2d of 3D ontwerp (IFC of GIS), met aan objecten gekoppelde rapportages (in pdf) en eventueel linked data met extra informatie over objecten.

Maar ja... hoe dan?

De expertcommissie CB-NL/COINS/ICDD vertelt mij, dat informatiecontainers zoals beschreven in de ISO norm “ISO 21597-1/2:2020 Information container for linked document delivery — Exchange specification — Part 1: Container en – Part 2 Link types” niet handig combineren met de NEN 2660-2, die inmiddels een CEN-norm is geworden: NEN-EN 17632-1:2022. Punt van dispuut: een kleine set link types zoals in de iso norm, maakt het in- en uitpakken van containers beter te standaardiseren. Meer link types gebruiken zoals in de CEN-norm helpt om betere informatie te hebben over de relaties tussen de bestanden. Tsja... wat moet je nu doen als gebruiker? Dat vraagstuk gaan we nog netjes terugkoppelen aan de NEN, want dit zijn niet onze standaarden.

Wat doet Tennet?

Tennet is bezig met een echte innovatie, waarbij gekozen is voor uitwisseling met linked data. Daarop geïnspireerd zijn inmiddels drie delen van webinars beschikbaar.

Use case en Demo

Op 12 november 2021 verzorgde het BIM Loket een webinar over ICDD, waaruit deze serie blogs is ontstaan.

In dit gedeelte legt Herman Winkel uit, wat de use case is van Tennet:


Hierna liet Hans Schevers een demo zien, van hoe het zou kunnen werken, ICDD met IFC data


De praktijk

In de Online Friday van 24 februari 2023 lieten Herman Winkels en Jakko Heinen zien, hoe de gegevensoverdracht van Tennet in de praktijk is geregeld:


Ik ben benieuwd wanneer we in Nederland zover komen dat we een praktische invulling kunnen maken waarmee we de uitwisseling van IFC- (of Geo-) data mét eraan gekoppelde documenten kunnen regelen, zodat er gebruiksvriendelijke apps gemaakt kunnen worden om dit te regelen. Want zeg nu zelf … best handig toch, om een overdrachtsdossier te hebben waarbij je via een viewer alle geleverde bestanden kunt vinden bij je assets?