Ons palet van open standaarden
In hoeverre draagt ETIM bij aan een open BIM-proces? Wat borg je met NL-SfB of IMGeo? En op welk moment in het digitale bouwproces pas je ICDD toe? Om je snel wegwijs te maken, delen wij het open standaarden palet op verschillende manieren in.

1. Open standaard per BIM Level
In hoeverre draagt de standaard bij aan een open BIM-proces?
De BIR kenniskaart 1 toont in een oogopslag op welk BIM-level een standaard zich bevindt: van 0 – een document georiënteerde afspraak waarbij niet of nog nauwelijks sprake is van digitaal werken – tot en met level 3 – de standaard draagt in hoge mate bij aan het geïntegreerd delen van data.
2. Type open standaard
Waar is de standaard vooral voor bedoeld?
Het BIM Loket maakt onderscheid in in typen standaarden. Daarbij volgen we de indeling van BuildingSMART:
- Semantische standaarden. Die gaan hoofdzakelijk over de betekenis en de vorm die u in bouwtekeningen geeft aan diverse objecten;
- Uitwisselingsstandaarden. Die dragen met name bij aan een soepelere uitwisseling van gegevens;
- Processtandaarden. Die richten zich vooral op een zo gestroomlijnd mogelijk bouwproces.
3. Open standaard per bouwfase
Op welk moment in het digitale bouwproces speelt de open standaard een belangrijke rol?
Is dat tijdens het ontwerp, de initiatieffase of juist bij de uitvoering? Of is de standaard in al die fasen van belang?
4. Open standaard per sector
Voor welke sector is de open standaard vooral van belang?
Is de standaard vooral bedoeld voor de GWW- of B&U-sector? Specifiek gemaakt voor de Geowereld? Of is hij breed inzetbaar, dus sector-overschrijdend?
Beheer varieert
Een deel van de open BIM-standaarden in ons palet wordt beheerd door relevante kennisinstituten, waarmee we nauw samenwerken. Het overige deel valt geheel onder eigen beheer van het BIM Loket. Meer over het beheer van open standaarden vind je elders op deze site.
Atlas van open BIM-standaarden
Meer weten? Zie BIR Kenniskaart nr. 2 en onze Atlas van open BIM-standaarden. Deze atlas is een levend document. Daardoor biedt hij een actueel, compleet overzicht, en zoomt onder andere in op relaties tussen open standaarden, vanuit verschillende invalshoeken.