Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
BIM Loket
Bibliotheek
Home Digitale samenwerking Praktijk
BIM als een ontdekkingsreis

Gelderland BIM’t

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

De BV Nederland wil vooruit. Ook in de bouw. Dus als wij het als provincie niet doen, wie dan wel?

Eén van de grote BIM-projecten binnen de Provincie is het traject Traverse Dieren. De betrokkenen pakten de handschoen op en na een pilotfase werd besloten serieus met BIM aam de slag te gaan en deze nieuwe manier van werken als een contracteis op te nemen.

Tijd & geld

Belangrijke argumenten voor BIM zijn tijd & geld. Max Schurink, projectmanager Traverse Dieren: “In de bouw ben je veel tijd kwijt met zoeken. Hebben we de juiste kaart, de juiste versie van een document, was er gekozen voor variant A of B? Maar liefst 15% van alle werktijd gaat verloren. Met BIM kunnen dit soort zaken met één druk op de knop op een scherm worden getoond.” 

15% van alle werktijd gaat verloren met zoeken

Veiliger en bereikbaarder provincie

Het doel voor de Provincie is helder. Albert Haveman, hoofdverantwoordelijke voor alle wegenbouwprojecten: “Voor ons gaat het aanleggen en onderhouden van wegen niet om asfalt maar om het veiliger en bereikbaarder maken van de provincie…en we willen graag dat alles zo snel mogelijk klaar is. Ik geloof er heilig in dat digitalisering ons met die uitdaging gaat helpen.”

Geen weg terug

Ook al is BIM voor de Gelderlanders al enige tijd realiteit, de werkelijke opbrengst ziet men vooral in de toekomst. Het mag allemaal nog wel wat concreter, vindt men. BIM wordt hoe dan ook de standaard, het is alleen een kwestie van tijd. Albert Haveman: “Ook al zal er nog wel wat water door de Rijn gaan voordat we in alle projecten BIM-en, er is geen weg terug.”

Meer weten? 

Lees hier de volledige case en vindt antwoorden op de volgende vragen:

Download de casebeschrijving Gelderland BIM't.