Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home digiGO BIM Loket Helpdesk

Vragen over BIM

Wat is BIM?

Bouw Informatie Management, kortweg BIM, staat voor digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving. BIM gaat over het integraal beheer en (her)gebruik van digitale bouwwerkinformatie tijdens de hele levenscyclus van een bouwwerk. Meer weten? Lees dan verder op de pagina Wat is BIM?

Waarom is werken met BIM belangrijk?

Onze gebouwde omgeving verandert in hoog tempo. De vraag naar woonruimte blijft groeien. Een groot aantal bruggen, viaducten en andere kunstwerken is aan vervanging toe. We bouwen steeds meer energieneutraal en circulair. Een complexe opgave. BIM helpt je om deze uitdaging beter, efficiënter en economisch voordeliger aan te gaan. Meer weten? Lees dan Kenniskaart 0 ‘Wat is BIM?’

Wat is een BIM-level, en welke zijn er?

Het BIM Loket deelt open standaarden onder andere in met BIM-levels. Deze zijn gebaseerd op het BIM maturity model, dat een aantal jaar geleden door de Engelse overheid is opgezet. Dit betreft een groeimodel voor BIM. Een grafiek laat per level de mate van informatisering en integratie van de processen in de levenscycli van bouwwerken zien (van level 0, nog werken op papier, tot level 4, waarbij er met geïntegreerde webservices nauwkeurig digitaal wordt samengewerkt, gedurende de gehele levenscyclus van bouwwerken). Meer weten? Lees dan Kenniskaart 1 ‘Nederlandse BIM Levels’.

Welke BIM-software werkt met open standaarden?

BIM-standaarden zijn veelal ingebed in software. Als gebruiker is het belangrijk dat je weet in welke software je open BIM-standaarden kunt vinden. Meer hierover vind je op de digiGO BIM Loket website Vergelijkbimsoftware.

Andere vragen?

Heb je een brandende vraag en staat het antwoord hier niet bij? Stel je vraag dan direct aan ons secretariaat. Suggesties voor vragen die volgens jou bij de veelgestelde vragen thuishoren, kun je ook aan hen doorgeven, via info@digigo.nu. Alvast bedankt!