Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Blogs 21 april 2020

Europese normontwikkeling in tijden van corona

Het is aanmerkelijk leger dan anders bij de halfjaarlijkse werksessies van de Europese normcommissie voor BIM, de CEN/TC 442, op 3 en 4 maart. Plaats van handeling: het Groot Begijnhof in Leuven. In Nederland en België is er nog weinig aan de hand, maar in Italië heeft het coronavirus al fors toegeslagen. Italianen zijn er daarom sowieso niet bij. Ook veel vertegenwoordigers van andere landen verkiezen online deelname boven lijfelijke aanwezigheid in het prachtige Middeleeuwse decor. In de openingsmeeting van ‘mijn’ Working Group 3 (WG3 -Information Delivery) zijn er meer deelnemers online dan er aan tafel zitten. Bij WG2 en WG4, ook aan het werk hier, is het niet anders.

ISO 19650

Iedere werkgroep heeft een aantal Task Groups (TG’s). Elke TG werkt aan een Europese norm of praktijkrichtlijn. Ik zit in een TG die werkt aan een praktijkrichtlijn voor Informatieleveringsspecificaties (ILS) en BIM Uitvoeringsplannen (BUP). Alle actievelingen in de TG hebben de reis naar Leuven aangedurfd. Wij vormen inmiddels een hecht schrijfteam: een Noor, een Ier, een Brit, twee Duitsers, een Hongaar en een Nederlander. Om de twee weken treffen we elkaar een paar uur online, maar deze life sessies zijn onmisbaar voor het maken van meters! Twee dagen lang werken we vrijwel onafgebroken aan onze praktijkrichtlijn. Kapot gelezen exemplaren van de EN ISO 19650-1 en -2 liggen op tafel, vol met markeringen en aantekeningen. De norm vormt het uitgangpunt van ons werk. De “negentien-zes-vijftig” zoals ingewijden hem liefkozend noemen, beschrijft onder (veel) meer de rol en betekenis van de ILS en BUP binnen het informatiemanagement in BIM-projecten. 

Die beschrijvingen zijn goed, maar nogal “hoog over”. In onze Guideline for the implementation of BIM Execution Plans (BEP) and Exchange Information Requirements (EIR) on European level based on EN ISO 19650-1 and -2 geven we er praktisch handen en voeten aan. Streven is om de richtlijn en bijbehorende templates zo eenvoudig mogelijk te houden. Opdrachtgevers en marktpartijen die nog weinig ervaring hebben met BIM, moeten er zó mee aan de slag kunnen. Later dit jaar zullen we ook onze eigen modellen voor BIM Protocol en BIM Uitvoeringsplan hierop aanpassen. 

4 maart ’s ochtends is er een joint meeting van de drie werkgroepen. Alle TG’s brengen verslag uit over de stand van zaken. Opvallend veel werk borduurt voort op de 19-6-50. Zo is een TG bezig met een norm voor Levels of Information Need. Andere taakgroepen ontwikkelen richtlijnen en normen voor zaken als Common Data Environment (CDE), Information Delivery Manual (IDM) en Product Data Templates (PDT). Onze eigen NTA 8035 staat model voor de Semantic Modelling & Linking Standard (SMLS). Daarmee is TG3 van WG4 onlangs aan de slag gegaan onder de bezielende leiding van Benno Koehorst (RWS) en Michel Böhms (TNO). 

Webinar “ISO 19650 and beyond”

Allemaal onderwerpen die ook regelmatig voorbij komen in de groepsapp van BouwDelta. Dat brengt ons op het idee een seminar te organiseren om geïnteresseerden bij te praten. “ISO 19650 and beyond” is geboren! Via de appgroep van BouwDelta nodigen we geïnteresseerden uit in te schrijven voor het seminar op 18 mei. Aydemir biedt spontaan een locatie aan met een capaciteit van 100 personen. Die is binnen enkele dagen volgeboekt! Ook de herkansing op 27 mei loopt snel vol. Maar het coronavirus gooit roet in het eten en maakt fysieke bijeenkomsten onmogelijk. We maken er daarom webinars van. Voordeel is dat we niet perse zijn gebonden aan maximaal 100 deelnemers. Ook geïnteresseerd? Ga dan naar de registratiepagina, schrijf u in en u ontvangt t.z.t. een link naar het webinar!

Dik Spekkink
Als programmamanager internationale aansluiting bij het BIM Loket geeft Dik hier regelmatig updates over ontwikkelingen rond standaardisatie in nationaal en internationaal verband.