Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Digitale samenwerking Internationaal

NEN-EN-ISO 19650

De internationale norm NEN-EN-ISO 19650 wordt wereldwijd beschouwd als dé standaard voor het management van digitale informatie in de levenscyclus van bouwwerken. Eind 2018 publiceerde de Europese normcommissie voor BIM (CEN/TC 442) de eerste twee delen van deze norm. In 2019 is deze norm overgenomen door Nederland, en gepubliceerd door NEN.

Algemene eisen

ISO 19650 beschrijft de samenwerkingsprocessen voor effectief beheer van informatie. Dit betreft de gehele leverings- en operationele fase van een gebouw. Oorspronkelijk is deze norm ingevoerd om het gebruik van een gemeenschappelijke taal binnen BIM te bevorderen en om professionals in de gebouwde omgeving aan te moedigen om BIM toe te passen. De normserie geeft een algemene beschrijving van begrippen als Level of Information Need (LOIN), Exchange Information Requirements (EIR, in het Nederlands Informatie Leveringsspecificaties), BIM Execution Plan (BEP) en Common Data Environment (CDE).

Praktijkrichtlijnen in de maak

Omdat de inhoud van de norm algemeen van aard is, geeft iedere organisatie op dit moment min of meer naar eigen inzicht een draai aan hetgeen NEN-EN-ISO 19650 vereist. Om daarbij te helpen én om te voorkomen dat er heel veel verschillende interpretaties van (onderdelen van) de ISO 19650 ontstaan, ontwikkelt normcommissie CEN/TC 442 naast de norm praktijkrichtlijnen (‘Technical Specifications’). Elke richtlijn behandelt een van de genoemde normbegrippen (LOIN, EIR, BEP en CDE). De richtlijnen komen naar verwachting in de loop van 2021 en 2022 druppelsgewijs beschikbaar. Het BIM Loket is actief betrokken bij het opstellen van deze praktijkrichtlijnen, via een aantal internationale Task Groups.

Vragen? Het BIM Loket praat u bij

Ook veel Nederlandse bedrijven zijn bezig om NEN-EN-ISO 19650 door te voeren in BIM-processen en -procedures. Omdat de materie relatief nieuw is, en de ontwikkeling van norm en richtlijnen nog volop in beweging, leven er uiteraard veel vragen. Als BIM Loket bieden we u de helpende hand bij het vinden van oplossingen: bekijk dit webinar of zoek antwoord op uw vraag in ons Veel gestelde vragenoverzicht. U kunt natuurlijk ook uw vraag rechtstreeks aan onze Helpdesk stellen.

Zodra er een nieuw normdeel of een praktijkrichtlijn beschikbaar komt, bericht het BIM Loket daar uiteraard over via deze website en onze nieuwsbrief. Houd deze dus in de gaten, als u op de hoogte wilt blijven. Bovendien bieden we samen met ons netwerk voorlichtingsbijeenkomsten aan, waarin we u bijpraten. Interesse? Check dan geregeld onze agenda.

Webinar ISO 19650 and beyond

Dit webinar geeft antwoord op een groot aantal vragen rond de normenserie NEN-EN-ISO 19650.