Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 16 juni 2020
NTA 8035 nu vrij beschikbaar

NTA 8035 nu vrij beschikbaar

Steeds meer organisaties ontwikkelen OTL’s voor het vastleggen van bouwwerkinformatie. Voor het het opbouwen van zo’n OTL bestonden nog geen goede afspraken. De nieuwe NTA 8035 voorziet daarom in een grote behoefte. De NTA is nu gratis te downloaden. Een webinar op 1 juli markeert de lancering.

Al ruim voordat hij uitkwam, was de nieuwe NTA 8035 “Semantische modellering van gegevens in de gebouwde omgeving” een begrip onder ontwikkelaars en gebruikers van informatiemodellen. Een teken dat de NTA voorziet in een grote behoefte. Semantisch modelleren is sterk in opkomst, niet alleen in de infra, maar zachtjes aan ook in de B&U-sector. Steeds meer organisaties en bedrijven ontwikkelen object type libraries (OTL’s) als basis voor het vastleggen van informatie over bouwwerken.

Een probleem is dat er tot voor kort geen afspraken bestonden voor hoe je zo’n OTL opbouwt. Het gevolg is dat iedere organisatie dat naar eigen inzicht doet en de digitale uitwisseling van informatie tussen projectpartners vaak veel en duur maatwerk vergt. Om die situatie te verbeteren, sloeg een groep met vertegenwoordigers van opdrachtgevers, opdrachtnemers, software-ontwikkelaars, TNO en BIM Loket de handen ineen. Zij maakten de basisafspraken voor de opbouw van informatiemodellen, die nu in de NTA 8035 zijn geboekstaafd. Het heeft er alle schijn van dat deze afspraken breed worden omarmd in de sector. Vast staat inmiddels dat de NTA uitgangspunt vormt voor de verdere ontwikkeling en toepassing van standaarden als CB-NL en COINS. Vanwege het aanzienlijke belang hebben BIM Loket, RWS en de provincie Gelderland ervoor gezorgd dat de NTA vrij beschikbaar is. Iedereen kan ‘m gratis downloaden uit de NEN webshop 

Webinar en workshops

Op 1 juli organiseren NEN, BIM Loket, TNO en Semmtech een eveneens gratis webinar, waar de NTA 8035 ‘officieel’ wordt gelanceerd. U kunt zich hier registreren voor deelname. Het webinar begint om 15.00 uur en duurt 1,5 uur.

Daarmee houdt het niet op, want op 9 juli en 3 september organiseert NEN twee workshops waarin u zelf met de NTA aan de slag kunt. Wilt u in twee uur leren hoe een (simpele) OTL bouwt op basis van de NTA 8035? Gratis, en zonder voorgaande kennis en tooling? Meld u hier aan