Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Bibliotheek BIM Loket D-Day 2020 archief
BIM Loket D-Day 2020 online

Studioprogramma

Opnamen van de studiosessie kunt u terugkijken in ons YouTube-kanaal.

09:00 uur | Opening D-Day 2020 onder leiding van presentator Ruben Maes

09:10 uur | Keynote Jan Rotmans, hoogleraar Transitiekunde Erasmus Universiteit 

Disruptie in de gebouwde omgeving? Hoe dan?!

09:25 uur | Interactieve nabeschouwing ‘Disruptie in de gebouwde omgeving’ 

‘Tekentafel’-gesprek

09:35 uur | Opdrachtgever en opdrachtnemer interview 

Eén taal in de Infra; naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers

09:50 uur | Bouwcultuurdebat 

Jonge honden in de Bouw & Infra

met reflectie vanuit de sector door Danielle de Nijs (directeur M.J. De Nijs) en vanuit de wetenschap door prof.dr. Alfons van Marrewijk (hoogleraar construction cultures TU Delft)

10:10 uur | Presentatie Mark Mobach, lector facility management Hanzehogeschool Groningen 

Beleving in organisatie en ruimte

Onze aanwezigheid in gebouwen is vaak zo vanzelfsprekend dat we ons niet meer bewust lijken te zijn van de ruimte waarin we werken en leven. Maar hoe werkt dat eigenlijk? Wat ís de invloed van gebouwen op mensen? Hoe is die invloed positief te duiden? En hoe betrekken we eindgebruikers erbij? Mark Mobach neemt ons mee op een zoektocht naar eigenschappen van de gebouwde omgeving (gebouw, inrichting, techniek) die bepalend zijn bij een positieve invloed op de mens. Zijn aanpak is steeds multidisciplinair, en altijd met een scherpe blik voor cross-overs. 

10:25 uur | PAUZE Studioprogramma 

10:40 uur | Officiële lancering BIM basis ILS versie 2
door Jeffrey Truijens, voorzitter Beheercommissie BIM basis ILS, en Lex Ransijn, voorzitter Expertcommissie BIM basis IS

In 2016 verscheen de BIM basis ILS als initiatief om basisafspraken voor informatielevering te maken. Nationaal en zelfs internationaal nam de BIM basis ILS een hoge vlucht. Vandaag presenteren we versie 2.

10:50 uur | Presentatie Lianda Sjerps-Koomen, manager business development Rc Panels 

Industrialisatie in het digitale tijdperk

Alle bestaande woningen energieneutraal met een deadline in 2050 – op de traditionele manier en met het huidige aantal mensen in de bouw gaat dit niet lukken. Hoe kan het wél? Volgens Rc Panels meer vanachter de computer en minder op de bouwplaats. De aanpak van Rc Panels is waardegedreven en geeft partijen een andere rol. ‘Grote stappen, snel (t)huis!’

11:05 uur | Bestuurlijk in gesprek met Chris Kuijpers, directeur-generaal Bestuur en Wonen ministerie BZK  

De overheid als aanjager bij de digitalisering van de gebouwde omgeving

met aansluitend de vertaalslagen naar de praktijk in de bouw door Marcel Sukel (programma-manager BIM Provincie Noord-Holland), Kees Boekel (BIM manager ENGIE Services) en young professional (met léf) in de bouw Merna Elgohary.

11:30 uur | Interview met Richard Tieskens (voorzitter Digiteam)

Digi…Deal…GO…3-2-1 …!

Digitalisering is essentieel voor de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken, zoals de toenemende vraag naar woonruimte en de vervanging van infrastructurele werken. De ambitie van DigiDealGO is vierledig: informatie wordt gedeeld, informatie is makkelijker toepasbaar, meer veranderingsbereidheid en van informatie naar innovatie. De ontwikkeling van een Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving (DSGO) speelt hierbij een belangrijke rol. 

11:45 uur | Keynote Forest Flager, director software and design automation Katerra 

De bouw als smart industry

Het Californische bouwbedrijf Katerra (2015) ziet zichzelf vooral als techbedrijf. Katerra voert dit jaar 70 projecten uit met een waarde van een miljard USD. In een gesegmenteerde bouwwereld doorbreekt Katerra barrières, en is actief in de hele bouwcyclus. Daarbij past het bedrijf principes toe uit massaproductie en manufactuur. Hoe doen ze dit, wat is het belang van internationale open standaarden, en wat kunnen wij hiervan leren?

Aansluitend: reflectie door Lianda Sjerps-Koomen (Rc Panels), Aukje Kuypers (Kuijpers) en Jacqueline Meerkerk (BIM Loket)

12:10 uur | Finale DigiDare Award 2020

Ontknoping van de spannende en positieve strijd om de DigiDare Award 2020. De DigiDare Award is een prijs voor mensen/partijen die actief hebben bijgedragen aan de nieuwe cultuur van digitale samenwerking in de bouw. Via video-pitchen dongen partijen mee naar een plek in de finale. Uit de drie finalisten wijst het publiek de winnaar aan.