Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
BIM Loket
Bibliotheek
Home Bibliotheek BIM Loket D-Day 2020 archief
BIM Loket D-Day 2020 online

Sessies ronde B

Thema: Eén doel, één taal!

Klik op de titels om de sessies terug te kijken via Vimeo.

Sessie B1 | Aansluiting BIM & GIS bij Waternet (geen opname gemaakt)

De toekomst van geïntegreerde BIM/GIS oplossingen is een objectgeoriënteerde aanpak, gebruikmakend van flexibele webgebaseerde database oplossingen.

Waternet zal in een presentatie laten zien hoe nu vanuit het GIS systeem de projectenafdeling kan aanvangen met projecten die werken met BIM. 

door Alexander Worp, BIM Loket | Jasper Dijkman, Adviseur Projecten Waternet | Jan Willems, Manager IT Waternet  

Thema: Durf te vragen!

Sessie B2 | Digitalisering in tijden van schaarste 

Tip: ook inspirerend voor kleine en middelgrote organisaties!

Van investeren in digitalisering is binnen uw kleine of middelgrote organisatie momenteel geen sprake. De wereld staat echter niet stil. Hoe houdt u uw innovatiegedreven collega’s gemotiveerd? Wat gaat u wel doen en wat nu niet? Leer – samen met Schiphol - anders kijken en omdenken om tot creatieve oplossingen te komen voor al uw digitaliseringsvraagstukken. Digitaliseren in tijden van crisis: het kan wèl!

door Rutger Mantingh, senior manager digital, data and analytics, Schiphol

Thema: BIM Gebruik

Sessie B3 | De BuildingSMART FM Room 

Het werd tijd voor verbinding van de internationale FM-ontwikkelingen zoals ISO41001 met de technical roadmap van buildingSMART International. Deze sessie presenteert de status en nodigt uit.

door Fred Kloet, directeur Smart WorkPlace International

Thema: CollegeTour

Sessie B4 | Businessmodel innovatie & sociale innovatie (deel 2 van 2)  

Tip: ook interessant voor bestuurders/directeuren!

De creatieve en ondernemende vermogens van medewerkers zijn doorslaggevend voor het innovatie-vermogen van ondernemingen. Technologie bepaalt slechts een kwart van innovatiesucces: driekwart komt van sociale innovatie. Hoe ontketen je je medewerkers en geef je ruimte én kaders voor nieuwe businessmodellen?

door Niels van der Weerdt, verbonden aan Erasmus Research & Business Support en zelfstandig adviseur

Thema: digiGO

Sessie B5 | Werksporen van digiGO: Bouwwerk Levenscyclus/Digitaal Bouwwerk

Op dit moment worden in elke fase van de levenscyclus van een bouwwerk andere informatiestandaarden en andere objectdefinities gebruikt. Informatie bevindt zich in afgesloten systemen of in leveranciersafhankelijke applicaties. Hierdoor is uitwisseling tussen de levensfases en tussen partijen moeilijk. Om dit te doorbreken zijn gezamenlijke definities van objecten en gebruik van open standaarden bij het opslaan van informatie nodig.

door Hans Hendriks, lid DigiTeam De BIM Specialist | Elisabeth de Vries, System Engineer, CROW | Gert Koutstaal, manager projecten, Ketenstandaard Bouw en Techniek

Thema: Digitalisering in/op de ...

Sessie B6 | De stedelijke ondergrond en de digitale ervaringen, opgaven en uitdagingen! 

De ondergrond vormt een onlosmakelijk onderdeel van de Buitenruimte, naast de bovengrond en de plattegrond. Om digitaal bouwen en beheren mogelijk te maken is het belangrijk om het ruimtegebruik van assets in de ondergrond te registreren. Een flinke digitaliseringsopgave, waarin wij u graag meenemen!

door Wil Kovacs, manager Stadsbeheer en coördinator Rampen- en Crisisbeheer Gemeente Rotterdam

Thema: Vernieuwen & Verbeteren

Sessie B7 | Het ketenperspectief vanuit de ontwerpfase 

De akoestische wanden van Theater Zuidplein in Rotterdam zijn met nul millimeter tolerantie gemaakt. En dat terwijl ze zijn samengesteld uit zesduizend verschillende driehoeken. Digitaal ontwerpen en produceren met BIM als grondslag stelt de architect in staat om sneller, betere betaalbare gebouwen te realiseren. Bovendien brengt het de architect in een betere positie in de keten. Een aansprekende praktijkcasus: Theater Zuidplein

door Wessel van Beerendonk, medeoprichter Studio RAP

Thema: Samenwerken

Sessie B8 | Samen sterk met een digitaal ecosysteem voor bouw en vastgoed  

Veel kleine bouwbedrijven zien door de bomen het bos niet meer op het gebied van software. Met als gevolg dat data niet kan worden hergebruikt of er geen single point of truth is. Onder de naam DECORE is een ecosysteem tot stand gekomen waarbinnen de applicaties zo op elkaar zijn afgestemd dat data naadloos van het ene naar het andere systeem kan. De hele levenscyclus van ontwerp tot beheer – of delen ervan - kan worden afgedekt met dezelfde data. We presenteren u in deze sessie hoe dit werkt en gaan graag in gesprek!

door Roy van der Velden, directeur BIMLink - namens het samenwerkingsverband van softwareleveranciers