Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Bibliotheek BIM Loket D-Day 2020 archief
BIM Loket D-Day 2020 online

Sessies ronde C

Thema: Eén doel, één taal!

Klik op de titels om de sessies terug te kijken via Vimeo.

Sessie C1 | BIM basis Infra versnelt digitalisering in de infrasector!

Betere benutting van digitalisering en informatisering is een belangrijke ‘aanjager’ in het mogelijk maken van een productiviteitssprong. Naadloze uitwisseling van digitale informatie tussen opdrachtgevers en opdrachtnemers is hierbij essentieel en versnelt de digitalisering van de infrasector. Dit kan alleen als alle betrokken partijen dezelfde taal spreken. Daarom introduceren de Vakgroep Ingenieursbureaus Bouwbedrijven (VIB) van Bouwend Nederland en het BIM Loket de BIM basis Infra. Met deze afspraken over gegevensuitwisseling zet de sector een belangrijke stap naar beter digitaal samenwerken! Nieuwsgierig of wil je helpen met implementatie? Sluit aan!

door Paulus Eckhardt en Rick Boers, kartrekkers BIM basis Infra

Thema: DigiDare

Sessie C2 | Digitale Durfal: Initiatiefgroep BIM Uitvoeringsplan 2.0 (BUP 2.0)

Goed voorbeeld uit de praktijk!

De jury over deze finalist van de DigiDare Award: “Deze enthousiaste, breed samengestelde groep van bouwers straalt durven, doen en plezier uit. De inzenders hebben een korte en zeer krachtige videopitch gemaakt met een duidelijke boodschap: aan de slag met BIM, niet alleen, maar samen! Hoewel de concrete resultaten van het initiatief nog moeten blijken, kun je als kijker niet anders dan het volste vertrouwen hebben in een succesvol vervolg.”

door Ernst Bouma, BIM regisseur VINK Bouw en Jasper de Mink, BIM Mentor VDCbase 

Thema: BIM Gebruik

Sessie C3 | Uitgangspunten voor BIM in Beheer 2.0

Vanuit FMN is met 6 facility- en vastgoedsoftwareleveranciers een tweede whitepaper samengesteld voor de toepassing van BIM in de verschillende beheersprocessen. Deze gaat nadrukkelijk in op de uitwisseling in de fase ná oplevering en de vele mutaties die vanuit een FMIS worden opgestart. Hoe houd je de data uit BIM actueel, wat betekent bi-directionaliteit en wat is de toegevoegde waarde van een Common Data Environment?

door Jan-Fokke Post, Business consultant en lid FMN expertgroep technologie 

Thema: CollegeTour

Sessie C4 | Agile, lean & scrum: van lopende band naar waarde voor de klant!

In deze sessie laten we zien hoe je de lean/agile theorie toepast in de praktijk, en wat dit oplevert. Door het bestaande proces anders in te richten, kun je complexe, binnenstedelijke én in gebruik blijvende bouwprojecten eenvoudiger, sneller en leuker uitvoeren. Leer van praktijkcases met blije opdrachtgevers en medewerkers!

door Karel Kalis, bedrijfsleider service en onderhoud Koninklijke Woudenberg

Thema: digiGO

Sessie C5 | Werksporen van digiGO: Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Het delen van data en informatie bij bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen of tussen partners in een bouwproject verloopt weinig efficiënt. Terwijl de behoefte aan data en informatie over bouwwerken in alle fasen van de levenscyclus steeds verder toeneemt. Het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving gaat op dat vlak alle partijen in de bouwketen een grote efficiëntiewinst opleveren. In een half uur schetsen we de contouren van het Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving.

door Jan Al, lid DigiTeam Techniek Nederland | Dennis Mollet, lid Digiteam Bouwend Nederland | Ron Saraber, programmamanager DSGO Contakt Consulting | Mariane ter Veen, expert DSGO INNOPAY 

Thema: Durf te vragen!

Sessie C6 | #durftevragen

Het lijkt soms alsof de hele wereld al digitaal is. Zelf wilt u ook wel aan de slag, maar al die begrippen maken u aan het duizelen: BIM, IFC, OTL, ILS, ISO 19650 - waar moet ik beginnen!? Of misschien bent u al goed bezig, maar twijfelt u over de volgende stap. #HOEDAN? Als u uw vraag durft te stellen in de #DURFTEVRAGEN workshop, dan geven wij u tips om u (verder) op weg te helpen. Samen krijgen wij het voor elkaar!

door Berend Koudstaal, programmamanager Energietransitie en Digitalisering, ISSO

Thema: Vernieuwen & Verbeteren

Sessie C7 | Digitaliseren in kleine en middelgrote organisaties; The Next step: from BIM to factory 

Tip: ook interessant voor bestuurders/directeuren!

Wat betekent digitalisering voor kleine en middelgrote organisaties? Het is niet de vraag óf je als kleine en middelgrote organisaties in de gebouwde omgeving gaat digitaliseren en naar een meer geïndustrialiseerde werkwijze gaat, maar hóe? Live vanaf de SPARK Makers Zone geven we de bezoekers van deze sessie een blik op hoe de next step er daadwerkelijk uit komt te zien. Begin klein, doe het samen en leer door gewoon te gaan doen. We dagen daarbij de aanwezigen uit om samen met ons te gaan ontdekken waar de meerwaarde ligt. Durf je het aan?

door Cassandra Vugts, initiatiefnemer SPARK Makers Zone

Thema: Keep fit@D-Day

Sessie C8 | Fit blijven in het digitale tijdperk (geen opname gemaakt)

Digitaal werken - je wordt er best moe van! Krijg tips om mentaal en fysiek fit te blijven… en niet enkel tijdens D-Day. Schuif aan voor een goed gesprek over alledaagse onderwerpen. Koffie en humor zijn inbegrepen. 

door Ester van Heuven, versterker