Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Nieuws 21 september 2020
Na 4 jaar succes wordt de BIM basis ILS nóg beter toepasbaar

Na 4 jaar succes wordt de BIM basis ILS nóg beter toepasbaar

Op 2 oktober lanceert beheerorganisatie BIM basis ILS een nieuwe versie van de basisafspraken: BIM basis ILS versie 2. Met betere, stap-voor-stap-toelichting en nog minder ruimte voor ruis. Hiermee worden de afspraken voor een breder publiek begrijpelijk, aantrekkelijk en toepasbaar. De nieuwe versie kwam tot stand met de input van de inmiddels ruim 400 aangesloten organisaties wereldwijd.

In 2016 maakten een klein aantal partijen uit de bouw basisafspraken over het uitwisselen van informatie en de structuur van BIM-modellen. Met als doel: eenduidig samenwerken en daarmee verspilling van tijd en geld voorkomen. Dat bleek een schot in de roos. Zowel bouw- als onderwijspartners sloten zich aan bij de BIM basis ILS. Niet alleen in Nederland: op verzoek van partners wereldwijd is de informatieleveringspecificatie inmiddels vertaald naar 16 talen. 

Een handleiding voor iedereen 

Waarom een nieuwe versie? “Om meer organisaties, hoe groot of klein ook, te enthousiasmeren voor BIM maakten we een completere versie”, vertelt Jeffrey Truijens van de beheerorganisatie. “In deze versie breiden we niet alleen uit, maar scherpen we de inhoud ook aan en lichten we iedere stap van de informatieleveringspecificatie uitgebreid toe. Daardoor kan in principe iedereen ermee uit de voeten. Natuurlijk was het een kwestie van tijd tot we de oorspronkelijke versie zouden door ontwikkelen – in een paar jaar doe je samen veel nieuwe kennis en ervaring op. Met deze inzichten maken we nu een vertaalslag naar een breder publiek.”

Een vliegwiel voor de sector

Vanaf het begin hanteren de initiatiefnemers een open source-benadering. Jeffrey: “Door onafhankelijk van software te denken wordt het makkelijker om dezelfde taal te gaan spreken. Om tot een gezamenlijke taal te komen moesten er duidelijke afspraken komen en de structuur helder zijn. En het mooie is: hoe meer opdrachtgevers, opdrachtnemers en andere organisaties betrokken in de bouwsector volgens deze structuur werken, hoe groter de voordelen voor ons allemaal.”

Praktische info

De BIM basis ILS versie 2 wordt op vrijdag 2 oktober gelanceerd tijdens de online BIM Loket D-day. U kunt zich hier gratis aanmelden voor het event. Meer informatie over BIM basis ILS en vindt u hier. U kunt zich natuurlijk ook direct aansluiten bij dit initiatief. Neem voor vragen contact met ons op via basis-ils@bimloket.nl.