Home Standaarden en richtlijnen Ontwikkelingen

ILS Configurator


Het opstellen en beoordelen van een informatie­leverings­specificatie (ILS) is nu vaak een ingewikkeld en tijdrovend proces... Maar dat gaat veranderen!

Wij ontwikkelen namelijk de ILS Configurator: een online hulpmiddel om snel en eenvoudig tot een optimale samenstelling van een ILS te komen op basis van actuele richtlijnen en standaarden.Wat is een ILS?

ILS staat voor informatieleveringsspecificatie. In een ILS maken projectpartners afspraken over informatielevering, zodat alle partners hun werk goed kunnen doen. In een ILS wordt vastgelegd welke bouwwerkinformatie door wie wordt aangeleverd, waar deze informatie te vinden is en wanneer het beschikbaar is.

Door wie kan een ILS worden gebruikt? 

Een ILS kan worden gebruikt door iedereen die bouwwerkinformatie uitvraagt of aanlevert en daar heldere afspraken over wil maken. Bijvoorbeeld: 


Waarom wordt een ILS steeds belangrijker?

NEN-EN-ISO 19650 wordt wereldwijd beschouwd als dé standaard voor het management van digitale informatie in de levenscyclus van bouwwerken. In 2019 is deze norm overgenomen door Nederland. De standaard beschrijft de samenwerkingsprocessen voor effectief beheer van informatie. Een ILS vervult binnen de norm een sleutelrol als het gaat om de standaardisering van digitale informatie en wordt in toenemende mate gebruikt als contractstuk. Bovendien wordt een ILS steeds vaker onderdeel van de gunningscriteria. 

Waarom hebben we een ILS Configurator nodig?

Het opstellen en beoordelen van een ILS is nu onduidelijk, ingewikkeld, foutgevoelig en tijdrovend. Er bestaat geen standaard ILS, omdat de inhoud per specifiek project verschilt. Het samenstellen van een ILS zorgt daardoor voor veel discussie, lange doorlooptijden en resulteert een wildgroei aan verschillende, onoverzichtelijke ILS-documenten. Wij ontwikkelen een online hulpmiddel om eenvoudig en snel tot de optimale samenstelling van een ILS te komen op basis van richtlijnen en standaarden en toch specifiek voor jouw project. 

Wil je weten wat de ILS Configurator voor jouw sector kan betekenen? 

Laat hier je gegevens achter en we nemen contact met je op. Zo kunnen we bijvoorbeeld een overzichtelijke presentatie met je delen waarin de meerwaarde van de ILS Configurator voor jouw sector wordt toegelicht. 

Enthousiaste meedenkers gezocht! 

Het succes van de ILS Configurator valt of staat met de mate waarin de functionaliteiten aansluiten op de werkwijzen van alle partijen in de sector. Hoe meer kennis en kunde we kunnen bundelen in de projectorganisatie, des te beter het resultaat. Help je ons mee?

De ontwikkeling van de ILS Configurator is opgedeeld in drie verschillende ontwikkelsporen:

Het applicatiespoor

Binnen het applicatiespoor ligt de focus op het technisch ontwikkelen, testen en opleveren van de ILS Configurator. Wil je meebouwen aan een innovatieve applicatie om ILS’en voor de hele keten toegankelijk en supereenvoudig te maken? Meld je dan hier aan om met ons mee te denken.

Het contentspoor

Binnen het contentspoor ligt de focus op het aanleveren van input (standaarden en ILS-richtlijnen) en het toetsen van de output van de ILS Configurator. Ben je een kritische gebruiker van ILS, weet je precies wat er nu lastig is aan het proces, en wil je die problemen voor de hele keten oplossen? Meld je dan hier aan om met ons mee te denken.

Het adoptiespoor

Binnen het adoptiespoor ligt de focus op het bevorderen van digitale samenwerking in de gebouwde omgeving door de brede toepassing van ILS'en. Wil je je creativiteit inzetten om het gebruik van de ILS Configurator binnen de hele keten aan te moedigen? Meld je dan hier aan om met ons mee te denken.

Meer informatie?

Neem contact op met het team achter de ILS Configurator.

De ontwikkeling van de ILS Configurator wordt uitgevoerd onder de vlag van het BIM Loket. Het project wordt gesteund door het EFRO-programma REACT EU en is benoemd als versnellingsproject bij digiGO.