Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Blogs 17 juni 2021
IHE en standaardisatie in de gezondheidszorg

Wat kan BIM Loket hiervan leren?

Deze serie blogs komt voort uit de inspiratie ik opdeed door de presentatie van Tie Tjee van IHE (Integrating the Healthcare Enterprise), in het beheerdersoverleg van 1 juni 2021, het kwartaaloverleg van de productmanagers van standaarden en partner standaarden van het BIM Loket.

Naar aanleiding van het verhaal van Tie Tjee vroeg ik mij drie dingen af:

  1. Wat kan BIM Loket hiervan leren?
  2. Wat betekent dit voorbeeld voor COINS/IDD?
  3. Wat betekent dit voorbeeld voor VISI?

In deze blog het antwoord op vraag 1.

Standaarden zijn niet genoeg

Tie kwam met een even doeltreffende als simpele vergelijking, waarom standaarden niet genoeg zijn om soepel informatie uit te kunnen wisselen tussen meerdere apps of systemen. Hij vergeleek standaarden met producten uit de bouwmarkt: deze zijn allemaal gebaseerd op standaarden; er zijn vastgelegde maten voor alles; schroeven, platen, fittingen. Ga je met dit materiaal een kast maken, dan blijkt een oneindig aantal variaties mogelijk. Die passen niet allemaal in jouw huis.

Je moet dus afspreken hoe je de standaarden toepast. Neem bijvoorbeeld de onderdelen die in een pakket zitten voor een kast uit een woonwinkel. Daar zitten dezelfde onderdelen in, als die je in de bouwmarkt kunt kopen. Maar als je de kast van de woonwinkel in elkaar zet, dan krijgt iedereen exact hetzelfde meubel, en een waarvan je weet dat hij bij je wensen past.

Verbinding met gebruikers en software

De parallel naar de standaarden in de bouw of de gezondheidszorg: er is een verbindende schakel nodig tussen de standaarden, gebruikers van standaarden en softwareleveranciers. IHE doet dat als volgt: Gebruikers moeten hun proces op elkaar afstemmen en standaardiseren, want als iedereen het net even anders doet, dan moet je voor iedereen maatwerk-software maken. Gegevens worden dan niet uitwisselbaar.

Als het proces duidelijk is brengt IHE minimaal vier softwareleveranciers bij elkaar in een “Connectathon”. Daarbij ontwikkelen ze net zolang gezamenlijk, totdat alle systemen de informatie soepel kunnen uitwisselen. Uiteindelijk ontwikkelen ze integratieprofielen en kunnen leveranciers gecertificeerd worden. IHE organiseert dit op lokaal, nationaal of internationaal niveau.

O ja, nog eentje om over na te denken: je moet net zo lang doorgaan met standaardiseren, tot je geen vrijheden meer overhebt. Anders kun je er moeilijk een echt gebruiksvriendelijke app mee maken.

De verkeerde vraag

Nu naar mijn inspiratie voor het BIM Loket. Het doel van BIM-standaarden is zorgen voor soepele digitale informatie-uitwisseling tussen de apps en common data environments van partijen die samenwerken aan het bouwen, beheren, verbeteren en beëindigen van assets. Wij stellen ons daarom soms de vraag “hoeveel wordt standaard x al gebruikt in de sector?” Dat blijkt alleen niet de juiste vraag te zijn.

Je moet de vraag specifiek richten op het proces van een van de genoemde partijen, bijvoorbeeld: krijgt een asset manager de informatie die hij of zij nodig heeft voor het werk van de opdrachtnemer die een object voor hem of haar ontwerpt, bouwt, of onderhoudt? Daarbij zijn afspraken nodig over de “kast” oftewel: welk proces voert die asset manager uit? Welke gegevens heeft hij of zij nodig? Wat is het uitwisselingsprotocol en hoe delen we die informatie? Het antwoord kan daarbij liggen in specifieke toepassingsprofielen die gebruikmaken van de standaarden, bijvoorbeeld een combinatie van ISO 19650, VISI, ICDD, NTA 8035, Geopackage en IMBOR.

Gebruikers anders betrekken

Wat wij dus moeten gaan doen? Met het verhaal van Tie in gedachten ontdek je dat wij gebruikers op een andere wijze moeten gaan betrekken bij het ontwikkelen van standaarden. Het betekent dat we gebruikerscommissies en bijeenkomsten voor het gebruik van specifieke standaarden anders moeten organiseren. Dat we ze specifiek moeten vragen naar zaken als ‘Waar loop je tegenaan bij het uitwisselen of delen van informatie? Welk toepassingsprofiel is nodig? Welk niveau van “interoperabiliteit” is haalbaar, kunnen we dit al op basis van linked data bereiken, of is mapping naar een eenvoudiger uitwisselformaat zoals een csv nodig, om je afspraken ook echt te kunnen toepassen?’

En weet je wat nou het mooie is? Dat die beweging allang begonnen is, bijvoorbeeld bij de BIM Basis ILS, de BIM Basis Infra en andere samenwerkingsverbanden bij het BIM Loket én digiGO.

Deel je ideeën!

Genoeg stof voor discussie lijkt me. Ben je geïnspireerd? Heb je ideeën voor een specifieke toepassing of Connectathon? Laat het me weten.

Elisabeth de Vries
Productmanager COINS en VISI