Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Bibliotheek BIM Loket D-Day 2021 archief
BIM Loket D-Day 2021 online

Middagsessies ronde 2

Kijk per sessie de opname terug

Thema: Cultuur & organisatie

Sessie 2.1 | Finalist DigiDare Award: Digitale informatiekaarten - alle afspraken in één oogopslag!

Onze informatiekaarten helpen ontwerpers en technici op een visuele eenduidige manier bij het objectgeorentieerd en gefaseerd uitwerken en specificeren van een ontwerp. Ze worden gebruikt om gezamenlijk afspraken te maken op een moment dat dit nog kan. Het gebruik van de informatiekaarten zorgt voor duidelijkheid, eerlijke verwachtingen en rust op projecten en zorgt ervoor dat het (3D) informatiemodel in iedere fase geschikt is de beoogde toepassing(en).

Thema: Initiatief en ontwerp

Sessie 2.2 | BIM basis ILS NAA.K.T: Hét ezelsbruggetje voor eenduidige materiaalbenaming

Prefabbeton, gewapend beton, grindbeton, ihw, ihwg of tpg. Zelf snappen we allemaal wat die ander bedoelt, maar onze computers nog steeds niet. Tijd om daarvoor te zorgen. Rondom BIM maakten we in de BIM basis ILS al afspraken met elkaar om eenduidig samen te werken. Nu introduceren we een verdieping op een van die afspraken, in de vorm van eenduidige materiaalbenaming. Zo weten we branchebreed waar we het over hebben. En je computer ook.

Eenduidige materiaalbenaming
Duurzaamheidsspecialisten, leveranciers, ontwikkelaars, bouwers en architecten hebben de handen ineengeslagen en een standaard ontwikkeld waarvan de bibliotheek zó helder en eenvoudig is dat die voor elke BIM-gebruiker duidelijk is, van modelleur tot eindgebruiker. Een eenduidige materiaalbenaming, die generiek genoeg om branchebreed toe te kunnen passen en specifiek genoeg om van toegevoegde waarde te zijn.

Heb je hen weer…
Ja daar zijn we weer. We hopen dat jullie al bekend zijn met de lijst. Of deze zelfs al hebben geïmplementeerd in jullie projecten en templates. NAA.K.T. is in de eerste helft van 2021 gelanceerd. 15 april voor de BNA, 20 mei op de BIM praktijkdag, 25 juni tijdens een BIM Loket online Friday en 1 juli op het duurzaam gebouwd congres. Vandaag sluiten we onze tour af en gaan aan de slag met al jullie feedback, die nog steeds ontzettend welkom is, om de materiaalbenaming nóg eenduidiger en nóg bruikbaarder te maken voor iedereen.

Thema: Initiatief en ontwerp

Sessie 2.3 | Digitalisering en de rol van ingenieurs

Visie op digitalisering en de rol van de ingenieursbranche: hoe kan digitalisering worden ingezet in zowel de verkennings- en planvormingsfase? Maar ook in de ontwerp- en realisatiefase, en tot slot in de beheerfase? Benieuwd? In deze sessie komt dit alles aan bod!

Thema: BIM volwassenheid

Sessie 2.5 | BIM peuters, pubers en adolescenten – hoe BIM-volwassen is de sector?

Met brede steun uit de sector is dit jaar in opdracht van het BIM Loket onderzoek gedaan naar de BIM-maturity in de complete keten van ontwerp, bouw en beheer. In deze sessie presenteren we de opzet en de resultaten. Bovendien bespreken we de aanknopingspunten voor verdere groei naar volwassenheid! Wil je meepraten en je alvast inlezen? Een handige samenvatting vind je hier.

Thema: Digitaal Stelsel Gebouwde Omgeving

Sessie 2.6 | Hoe werkt en wat is een Digitaal Stelsel voor de Gebouwde Omgeving? 

nader informatie volgt