
Lunchsessie AIRBIM-BIM Loket inspireert tot samenwerking en kennisdeling
Er komt veel op onze organisaties en marktpartijen af: areaalinformatiemanagement gaat er voor iedereen anders uitzien in de toekomst. Tijdens deze eerste lunchsessie zochten we via dialoog en discussie de raakvlakken op om samenwerking en kennisdeling te versterken. De ruim 40 deelnemers waren unaniem enthousiast over de ‘lunch’ en kijken uit naar een vervolg.
Samen optrekken
Er werd een drietal thema’s gepresenteerd in duo presentaties door AIRBIM en BIM Loket. De lunch werd geopend door Maaike Beerepoot (plv) programmadirecteur van AIRBIM en bestuurslid van het BIM Loket en Jacqueline Meerkerk, directeur van BIM Loket. Zij onderstreepten het belang van verbinding en samenwerking en ook het delen van kennis. Denis Lintzen gaf een heldere inkijk in de opgave van het programma AIRBIM en waar per onderdeel naartoe wordt gewerkt.
Welke thema’s werden uitgelicht?
- Bij de sessie 3D BIM presenteerden Paulus Eckhardt van Volker Wessels Infrastructuur en Klaas Koning namens RWS AIRBIM. Klaas nam ons mee in de processen om 3D en Assetmanagement meer aan elkaar te verbinden en waar momenteel ook nagedacht wordt over het benutten van de use cases. Vanuit de richtlijn BIM Basis Infra heeft Paulus op hoofdlijnen toegelicht dat de richtlijn afspraken bevat over het uitwisselen van modellen, denk daarbij aan bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg), maar ook over het toevoegen van informatie aan 3D modellen. Daarnaast afspraken over welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren, zodat alle modellen op elkaar passen. De ontwikkelingen van IFC 4.3 worden met veel interesse gevolgd.
- In een andere sessie kwam het onderwerp BIM-afspraken met opdrachtgevers en opdrachtnemers aan bod. Deze presentatie werd verzorgd door Michon Maas en Harry Minnema van AIRBIM samen met Dik Spekkink van BIM Loket. Het omgaan met afspraken van areaalgegevens door RWS en hoe dat in het kader van ISO 19650 kan, stond centraal waarbij de raakvlakken werden verkend.
- De sessie met het thema BIM (on)volwassenheid in de sector kwam voor rekening van Denis Lintzen van AIRBIM en voor het BIM Loket presenteerden Anne Graas en Martijn Carlier. De BIM volwassenheid zoals gemeten in de monitor werd tegen het beeld aangehouden wat RWS heeft. Daaruit kwam naar voren dat begripsverwarring op de loer ligt en het goed is om nader in kaart te brengen waar we staan in de volwassenheid. Dat kan dan ook goed aansluiten bij de ambities die er voor AIRBIM zijn geschetst. Op de D-DAY van het BIM Loket 1 oktober wordt een samenvatting van het onderzoek beschikbaar gesteld. Het complete rapport is op te vragen bij het secretariaat van het BIM Loket.
Verdieping brengt ons verder
De conclusie van deze eerste lunchsessie is dat er grote behoefte is om de raakvlakken en uitdagingen verder te verdiepen. En dat we elkaar daarbij goed kunnen helpen om de kansen voor samenwerking op te pakken. Alle deelnemers worden uitgenodigd om hun thema of onderwerp voor een volgende keer aan te dragen. Want die volgende lunchsessie gaat er zeker komen!