Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek
Home Nieuws 27 oktober 2021
“Jij had en hebt de moed om dingen anders te doen”
Lovende woorden voor Jacqueline Meerkerk bij afscheid:

“Jij had en hebt de moed om dingen anders te doen”

“Als leider vind ik dat je de moed moet hebben om dingen anders te doen. Jij hebt in zes jaar tijd wel bewezen dat je dat kan!” Lovende woorden van BIM Loket-bestuurslid Rutger Mantingh, tijdens het afscheid van Jacqueline Meerkerk op 29 oktober.  

Dat Jacqueline inderdaad out of the box denkt, werd tijdens haar afscheid direct bij binnenkomst glashelder: ‘Are you gonna go my way?’ Deze wereldhit en prangende vraag van Lenny Kravitz schalde de genodigden keihard tegemoet. Niet bepaald achtergrondmuziek. Wel een zeer bewuste keuze: “Omdat het een topmuzikant is, en vooral vanwege de passende titel. Want werken aan standaarden en digitalisering betekent verbinding zoeken. Je moet elkaars kant op willen bewegen. Dat roept soms weerstand op, maar dat vond en vind ik juist een uitdaging!” 

Hoogte- en dieptepunt 

Tijdens een kort formeel programma in ‘Collegetour stijl’ blikte de scheidende directeur terug op zes jaar BIM Loket, en namen diverse stakeholders en leden van het BIM Loket ‘clubhuis’ via videoboodschappen en vanuit de zaal het woord. Daarbij kwam onder andere naar voren hoe lastig het is om tot echt samenwerken te komen, in van oudsher zeer versnipperend opererende branches als de bouw- en installatiewereld. Een diepte- en tegelijk hoogtepunt waarbij die versnippering heel duidelijk zichtbaar werd, was volgens Jacqueline de ondertekening van de DigiDealGO in 2017. “De weg erheen was moeizaam, maar uiteindelijk waren al die partijen gelukkig toch echt wel doordrongen van het belang van versnellen van digitalisering.” 

Vooral de BIM-professionals zijn er volgens Jacqueline de afgelopen jaren ‘waanzinnig in geslaagd’ samen successen te boeken. “Denk bijvoorbeeld aan de ontwikkeling van de Informatie Leverings Specificaties (ILS’en). Dit laat zien dat je verder komt als je bereid bent samen de taart groter te maken. Ik bewonder het doorzettingsvermogen en moed op dat vlak. Iets waar bestuurders nog veel van kunnen leren!” Een opmerking die werd beaamd vanuit de zaal: “Het is inderdaad veel leuker om samen over de schutting te kijken.”