Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek

digitaal samenwerken in de Gebouwde Omgeving

Laatste nieuws

9 november 2023

Nieuwe website per 10 november

Nieuwe website per 10 november
Per 10 november is de nieuwe digiGO.nu website live. Dit is de kers op de taart van het samengaan van het BIM Loket en digiGO.
1 november 2023

Dit zijn de finalisten voor de DigiDare Award 2023!

Dit zijn de finalisten voor de DigiDare Award 2023!
De inzendingen Packhunt, ‘BIM’: Bouwfysisch Informatie Management en BIM PROVESY nemen het op 15 november tegen elkaar op in de finale, op de eerste dag van de digiGO D-Days in het WTC in Rotterdam. Het aanwezige publiek wijst de winnaar van de DigiDare Award 2023 aan. Wil jij daarbij zijn? Meld je dan gratis aan voor de D-Days!
26 oktober 2023

Kom 29 november naar werkgroepen afsprakenstelsel DSGO

Kom 29 november naar werkgroepen afsprakenstelsel DSGO
Het programma DSGO organiseert op 29 november twee sessies om het afsprakenstelsel DSGO verder te ontwikkelen. We gaan samen met jullie het gesprek aan over de volgende twee onderwerpen, om zo invulling aan het afsprakenstelsel en het beheer ervan te kunnen geven. Meld je nu aan!
25 oktober 2023

Vastleggen van duurzaamheidsgegevens in de B&U. Vul de enquête in!

Vastleggen van duurzaamheidsgegevens in de B&U. Vul de enquête in!
Werk jij als opdrachtgever, installateur of (gebouw)beheerder in de B&U-sector en heb jij te maken met gestructureerd vastleggen en uitwisselen van data? Vul dan de online enquête in over duurzaamheidsgegevens in de B&U. Doel is om te laten zien wat een OTL kan bijdragen om een duurzaamheidsvraagstuk op te lossen tijdens de beheer- en onderhoudsfase.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert digiGO zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kun je vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heb je een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wil je meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel je vraag aan de helpdesk.

Vraag het de digiGO BIM Loket Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief digiBUZZ blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.

Agenda

Uitwisseling BIM-modellen en energetische rekensoftware niet succesvol

Onderzoek van Hogeschool Windesheim toont aan dat de uitwisseling van gegevens tussen een BIM-model en rekensoftware problematisch is. Onderzocht wordt hoe je komt tot een goede overdracht van gegevens, die je via een BIM-model kun uitwisselen. Wiechert Eschbach van het Lectoraat Energietransitie gaat in deze blog nader in op de onderzoeksresultaten.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Niet meer weg te denken in de stedelijke praktijk

Amsterdam ontwikkelt zich tot een assetmanagementorganisatie, waarbij BIM een cruciale rol vervult in het sturen op de kwaliteit en actualiteit van assetgegevens.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

Nieuwsbrief digiBUZZ

digiBUZZ is de vernieuwde digiGO nieuwsbrief over digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Met digiBUZZ weet je wat er speelt rond open BIM-standaarden en richtlijnen en het DSGO-programma. digiBUZZ verschijnt tien keer per jaar. 

Van, voor, en door de sector