Digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving

Laatste nieuws

20 september 2021
Dit zijn de finalisten!

Dit zijn de finalisten!

De jury is eruit! De drie finalisten zijn bekend. SBB Ontwikkelen en Bouwen, Gemeente Rotterdam en Bimpact/Buro de Haan/RcPanels strijden op 1 oktober om de DigiDare Award 2021. Stem op uw favoriet tijdens de (online) BIM Loket D-Day.
16 september 2021
“Deze checklist gaat de sector tijd en geld opleveren”

“Deze checklist gaat de sector tijd en geld opleveren”

“Hoe beter je de informatiebehoefte in de diverse bouwfasen op elkaar afstemt, hoe vloeiender we samen dat proces kunnen doorlopen en hoe meer kosten we besparen”, aldus Timothy Lievendag (Manager digitaal bouwen bij BAM) over het belang van de ILS O&E (Informatie Levering Specificatie Ontwerp & Engineering). Samen met Mitchell de Ruiter (BIM-manager bij Van Wijnen) vertelt hij meer over deze specificatie en de plannen voor de komende tijd.
15 september 2021
NLCS gebruikersmiddag op 18 november

NLCS gebruikersmiddag op 18 november

Vorig jaar organiseerde het BIM Loket voor het eerst een landelijke NLCS gebruikersbijeenkomst. Deze kreeg veel waardering van de (online) deelnemers. Op deze ervaring bouwen we graag voort, met een tweede landelijke gebruikersbijeenkomst. Anders dan eerder gemeld vindt de bijeenkomst niet op 14 oktober, maar op donderdag 18 november plaats.
9 september 2021
Directeur Jacqueline Meerkerk verlaat BIM Loket

Directeur Jacqueline Meerkerk verlaat BIM Loket

Jacqueline Meerkerk stopt eind oktober als directeur van het Bouw Informatie Management (BIM) Loket. De leiding van de Stichting BIM Loket wordt overgenomen door een nog te benoemen interim directeur. Meerkerk werkte sinds 2015 aan de ontwikkeling en toepassing van open BIM-standaarden in de bouwsector. Daaruit is het BIM Loket ontstaan als ‘clubhuis’ waarbij de hele bouwketen betrokken is.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert het BIM Loket zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kunt u vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heeft u een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wilt u meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel uw vraag aan de BIM Loket helpdesk.

Vraag het de Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de BIM Loket nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar.

Elisabeth Klören

Contract als data, waarom is dat zo moeilijk?

Bij data denk je al snel: dat is ingewikkeld. Dat valt mee. De meeste contracten worden al samengesteld uit data. De vorm kan een gewone tabel zijn (.csv) die je uit zo’n pakket uitdraait. Dus waarom gebeurt dat dan niet?

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Niet meer weg te denken in de stedelijke praktijk

Amsterdam ontwikkelt zich tot een assetmanagementorganisatie, waarbij BIM een cruciale rol vervult in het sturen op de kwaliteit en actualiteit van assetgegevens.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Digitale samenwerking in de bouw is een kwestie van cultuur. Van lef! De beste voorbeelden dingen jaarlijks mee naar de DigiDare Award.

Maandelijks informeel bijpraten over een actueel thema

Welke BIM-softwarepakketten maken gebruik van open BIM-standaarden? Deze website biedt u inzicht!

Schuif aan bij een BIM Loket Dialoogtafel

Onze Dialoogtafels bieden een platform voor interactie tussen smaakmakers, BIM’ers, creatievelingen en dwars-denkers rond digitalisering. 

Met de digiGO werken we samen aan uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw. 

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

BIM Loket Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief weet u wat er speelt rond het BIM Loket en open BIM-standaarden. De BIM Loket Nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar. Na aanmelding ontvangt u een e-mail van ons. Klik op de link in het bericht ter bevestiging. U kunt zich op elk moment weer afmelden met de link onderaan de nieuwsbrief.