Digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving

Laatste nieuws

22 april 2021
Webinar Materialenpaspoort op basis van linked data op 10 mei

Webinar Materialenpaspoort op basis van linked data op 10 mei

Met een materialenpaspoort geef je materiaal een identiteit. Zo kan het materiaal hergebruikt worden. Met linked data verbind je informatie uit verschillende bronnen en zorg je ervoor dat je deze informatie kunt doorzoeken. Tijdens dit webinar laat Bart Bink zien hoe hij een materialenpaspoort voor Rotterdam maakt met linked data.
21 april 2021
Consultatie UOI-code van start

Consultatie UOI-code van start

Geonovum heeft een verkenning gedaan naar een Unieke Object Identificatie (UOI), in relatie tot standaarden voor de bouw- en geosector en de ontwikkelingen rond objectidentificatie in de fysieke leefomgeving. Het concept onderzoeksrapport ligt van 20 april tot 20 mei in consultatie.
19 april 2021
DigiDare Award: toon jouw voorbeeld van digitaal samenwerken

DigiDare Award: toon jouw voorbeeld van digitaal samenwerken

Toon jouw voorbeeld van digitale samenwerking in bouw, vastgoed, infra of ruimtelijke omgeving. Ding mee naar de DigiDare Award 2021: laat zien wat je doet!
15 april 2021
‘Door te investeren in digitalisering creëer je een vliegwiel’

‘Door te investeren in digitalisering creëer je een vliegwiel’

'Om digitalisering te versnellen is het belangrijk dat partijen ervaringen delen. Dat leggen van verbindingen vormt de kern van de filosofie achter BIM Loket. Daarom vind ik het zo’n mooie organisatie', aldus Rutger Mantingh. Als Senior Manager Digital Data & Analytics bij Royal Schiphol Group legt hij die verbindingen zelf dagelijks op onze nationale luchthaven. Welke inzichten levert dit op en wat hoopt hij in zijn nieuwe rol als BIM Loket-bestuurslid te bereiken?
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert het BIM Loket zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kunt u vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heeft u een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wilt u meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel uw vraag aan de BIM Loket helpdesk.

Vraag het de Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de BIM Loket nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar.

Dik Spekkink

BCF-workflow: Help de belofte waar te maken!

Tegenwoordig hoeft de BIM-coördinator issues niet meer op te sparen tot de eerstvolgende gezamenlijke sessie. Hij/zij kan een issue met BCF (BIM Collaboration Format) via internet direct doorgeven aan het teamlid dat er iets aan moet doen. BIM Loket Programmamanager Dik Spekkink legt in dit blog nader uit hoe dit werkt.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Digitale samenwerking in de bouw is een kwestie van cultuur. Van lef! De beste voorbeelden dingen jaarlijks mee naar de DigiDare Award.

Maandelijks informeel bijpraten over een actueel thema

Welke BIM-softwarepakketten maken gebruik van open BIM-standaarden? Deze website biedt u inzicht!

Schuif aan bij een BIM Loket Dialoogtafel

Onze Dialoogtafels bieden een platform voor interactie tussen smaakmakers, BIM’ers, creatievelingen en dwars-denkers rond digitalisering. 

Met de digiGO werken we samen aan uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw. 

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

BIM Loket Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief weet u wat er speelt rond het BIM Loket en open BIM-standaarden. De BIM Loket Nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar. Na aanmelding ontvangt u een e-mail van ons. Klik op de link in het bericht ter bevestiging. U kunt zich op elk moment weer afmelden met de link onderaan de nieuwsbrief.