Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
digiGO BIM Loket
Bibliotheek

digitaal samenwerken in de Gebouwde Omgeving

Laatste nieuws

14 september 2023

digiGO OTL Community vanaf dit najaar

digiGO OTL Community vanaf dit najaar
Vanaf dit najaar faciliteert digiGO de OTL-community. Dit is dé plek waar beheerders en eigenaren van een OTL met elkaar in gesprek gaan over onder meer beheer, uniformiteit en toekomstbestendigheid.
14 september 2023

Github omgeving krijgt nieuwe naam

Github omgeving krijgt nieuwe naam
De Github omgeving van BIM loket https://github.com/bimloket wordt hernoemd naar digiGO: https://github.com/digigo-nl.
12 september 2023

Standaard VISI kan fikse financiële vergoeding opleveren

Standaard VISI kan fikse financiële vergoeding opleveren
Juridische procedures wil je in de bouw het liefst vermijden. “Maar als je daar dan toch in terechtkomt, weten zelfs partijen die al met VISI werken vaak niet hoeveel juridische meerwaarde deze open digitale standaard kan hebben”, zegt Joost Haest (Serverijn Hulshof advocaten). Bij één van de gerechtelijke uitspraken waarbij hij betrokken was, werd een gedupeerde aannemer in het gelijk gesteld en ontving dankzij VISI zelfs een fikse financiële compensatie.
31 augustus 2023

Inschrijving DigiDare Award verlengd tot 8 september

Inschrijving DigiDare Award verlengd tot 8 september
Goed nieuws: je kunt nog meedoen met de DigiDare Award 2023! De deadline voor je inschrijving is verplaatst naar 8 september. Ben jij trots op je digitaliseringsproject? Schrijf je snel in via het formulier op de website.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert digiGO zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kun je vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heb je een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wil je meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel je vraag aan de helpdesk.

Vraag het de digiGO BIM Loket Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de nieuwsbrief digiBUZZ blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt tien keer per jaar.

Uitwisseling BIM-modellen en energetische rekensoftware niet succesvol

Onderzoek van Hogeschool Windesheim toont aan dat de uitwisseling van gegevens tussen een BIM-model en rekensoftware problematisch is. Onderzocht wordt hoe je komt tot een goede overdracht van gegevens, die je via een BIM-model kun uitwisselen. Wiechert Eschbach van het Lectoraat Energietransitie gaat in deze blog nader in op de onderzoeksresultaten.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Niet meer weg te denken in de stedelijke praktijk

Amsterdam ontwikkelt zich tot een assetmanagementorganisatie, waarbij BIM een cruciale rol vervult in het sturen op de kwaliteit en actualiteit van assetgegevens.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

Nieuwsbrief digiBUZZ

digiBUZZ is de vernieuwde digiGO nieuwsbrief over digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Met digiBUZZ weet je wat er speelt rond open BIM-standaarden en richtlijnen en het DSGO-programma. digiBUZZ verschijnt tien keer per jaar. 

Van, voor, en door de sector