Digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving

Laatste nieuws

16 oktober 2020
"Uitdaging voor bouw is om meer integraal te gaan denken"

"Uitdaging voor bouw is om meer integraal te gaan denken"

"We moeten informatie delen en over de eigen grenzen heen kijken", zegt BIM Loket directeur Jacqueline Meerkerk 16 oktober in een speciale bijlage in Trouw, over het belang van digitalisering. Aanleiding: de World Standards Week die van 12 tot en met 16 oktober 2020 plaatsvond.
15 oktober 2020
ETIM en SALES gaan internationaal

ETIM en SALES gaan internationaal

ETIM en SALES gaan de grens over: vlak na de zomer is een project gestart om deze standaarden in België te introduceren, zo lezen we in de SALESinSight nieuwsbrief van Ketenstandaard Bouw en Techniek. Aan het project in België doen 5 fabrikanten en 3 bouwhandelaren mee.
13 oktober 2020
Digitaliseringsambitie verder als digiGO

Digitaliseringsambitie verder als digiGO

Samen optrekken, om je eigen bedrijf of organisatie én de gehele branche slimmer en sneller te maken. Dat is de kern van digiGO, een overeenkomst met een gezamenlijke ambitie: digitalisering van de gebouwde omgeving. In 2019 startte deze digitaliseringsambitie met een gezamenlijke ondertekening van de DigiDeal, door 40 organisaties die samen de gebouwde omgeving vormgeven. De DigiDealGO die daaruit voorkwam heet sinds 2 oktober officieel digiGO.
13 oktober 2020
“Sociale innovatie is de sleutel tot sneller digitaliseren

“Sociale innovatie is de sleutel tot sneller digitaliseren

Dat digitalisering in de bouw leeft is duidelijk, getuige de meer dan 500 BIM-deskundigen die aan de BIM Loket D-Day 2020 deelnamen. Maar: “We zitten nog maar in de opmaat naar circulaire transitie. Willen we voldoen aan alle maatschappelijke en sectorgerichte opdrachten in de komende jaren, dan moeten innovatie en digitalisering echt tien keer sneller en slimmer”, aldus keynote speaker en veranderexpert Jan Rotmans, hoogleraar aan de Erasmus Universiteit.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert het BIM Loket zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kunt u vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heeft u een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wilt u meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel uw vraag aan de BIM Loket helpdesk.

Vraag het de Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de BIM Loket nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar.

Dik Spekkink

BCF-workflow: Help de belofte waar te maken!

Tegenwoordig hoeft de BIM-coördinator issues niet meer op te sparen tot de eerstvolgende gezamenlijke sessie. Hij/zij kan een issue met BCF (BIM Collaboration Format) via internet direct doorgeven aan het teamlid dat er iets aan moet doen. BIM Loket Programmamanager Dik Spekkink legt in dit blog nader uit hoe dit werkt.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Welke BIM-softwarepakketten maken gebruik van open BIM-standaarden? Deze website biedt u inzicht!

Schuif aan bij een BIM Loket Dialoogtafel

Onze Dialoogtafels bieden een platform voor interactie tussen smaakmakers, BIM’ers, creatievelingen en dwars-denkers rond digitalisering. 

Met de digiGO werken we samen aan uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw. 

Digitale samenwerking in de bouw is een kwestie van cultuur. Van lef! De beste voorbeelden dingen jaarlijks mee naar de DigiDare Award.

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

BIM Loket Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief weet u wat er speelt rond het BIM Loket en open BIM-standaarden. De BIM Loket Nieuwsbrief verschijnt zes tot acht keer per jaar. Na aanmelding ontvangt u een e-mail van ons. Klik op de link in het bericht ter bevestiging. U kunt zich op elk moment weer afmelden met de link onderaan de nieuwsbrief.