Digitaal samenwerken in de gebouwde omgeving

Laatste nieuws

11 juni 2021 | Online
BouwDelta sessie over Common Data Environments op 28 juni

BouwDelta sessie over Common Data Environments op 28 juni

Het lijkt wel alsof iedereen bezig is met het inrichten van Common Data Environments. Kunnen we van elkaar leren? In een online bijeenkomst delen leden van de BouwDelta hun aanpak. Meld u aan en duik twee uur lang in de wereld van de Common Data Environments.
31 mei 2021

'De bouw moet de digitaliseringsslag dringend maken'

In een interview in Trouw (in de bijlage van de krant op 28 mei 2021) benadrukken Jacqueline Meerkerk en Roger Tan hoe belangrijk het is dat de bouw- en installatiebranche de komende tijd écht verregaande stappen gaat zetten in digitalisering.
20 mei 2021
Maak kennis met de BCF-kaart

Maak kennis met de BCF-kaart

Met behulp van BCF kan een BIM-coördinator issues die opduiken bij het afstemmen van diverse 3D BIM-modellen direct doorgeven, aan teamleden die daar iets aan moeten doen. De BCF-kaart helpt partijen in drie stappen om dit proces efficiënter aan te pakken. BCF staat voor BIM Collaboration Format en is een internationale, open standaard die wordt ontwikkeld en beheerd door buildingSMART International (bSI).
20 mei 2021
Bekendmaking NAA.K.T. – Namenlijst voor bouwmaterialen waarmee je BIM aankleedt

Bekendmaking NAA.K.T. – Namenlijst voor bouwmaterialen waarmee je BIM aankleedt

Tijdens de BIM Praktijkdag 2021 is NAA.K.T. gelanceerd via publicatie op de BIM basis ILS-website. NAA.K.T. staat voor NAAm_Kenmerk_Toepassing. Drie stappen om de essentie van een bouwmateriaal vast te leggen. Dit branche-brede initiatief omvat diverse hulpmiddelen en tools en templates voor diverse software.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert het BIM Loket zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kunt u vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heeft u een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wilt u meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel uw vraag aan de BIM Loket helpdesk.

Vraag het de Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de BIM Loket nieuwsbrief blijft u op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar.

Dik Spekkink

BCF-workflow: Help de belofte waar te maken!

Tegenwoordig hoeft de BIM-coördinator issues niet meer op te sparen tot de eerstvolgende gezamenlijke sessie. Hij/zij kan een issue met BCF (BIM Collaboration Format) via internet direct doorgeven aan het teamlid dat er iets aan moet doen. BIM Loket Programmamanager Dik Spekkink legt in dit blog nader uit hoe dit werkt.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Digitale samenwerking in de bouw is een kwestie van cultuur. Van lef! De beste voorbeelden dingen jaarlijks mee naar de DigiDare Award.

Maandelijks informeel bijpraten over een actueel thema

Welke BIM-softwarepakketten maken gebruik van open BIM-standaarden? Deze website biedt u inzicht!

Schuif aan bij een BIM Loket Dialoogtafel

Onze Dialoogtafels bieden een platform voor interactie tussen smaakmakers, BIM’ers, creatievelingen en dwars-denkers rond digitalisering. 

Met de digiGO werken we samen aan uitwisseling, eigenaarschap en organisatie van data en informatie in de bouw. 

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

BIM Loket Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief weet u wat er speelt rond het BIM Loket en open BIM-standaarden. De BIM Loket Nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar. Na aanmelding ontvangt u een e-mail van ons. Klik op de link in het bericht ter bevestiging. U kunt zich op elk moment weer afmelden met de link onderaan de nieuwsbrief.