Actueel
Digitale samenwerking
Standaarden en richtlijnen
BIM Loket
Bibliotheek

digitaal samenwerken in de Gebouwde Omgeving

Laatste nieuws

23 maart 2023

Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030

Bouw en Techniek voert snelheid digitalisering op met digiAkkoord tot 2030
Een brede coalitie van 61 ketenpartners in de ontwerp-, bouw- en technieksector tekende vandaag het nieuwe digiAkkoord tot 2030. Daarmee zetten zij zich de komende jaren actief in voor de versnelling van de – noodzakelijke - digitalisering en ketenoptimalisatie. De coalitie van ondertekenaars nodigt andere partijen bovendien van harte uit om zich ook bij dit akkoord aan te sluiten!
16 maart 2023

Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld

Uitwisselafspraak Contractspecificaties vastgesteld
Het duiden van contractuele eisen kan een stuk sneller, want op 10 maart 2023 heeft de Beheercommissie CB-NL/ICDD de definitieve versie vastgesteld van de Uitwisselafspraak UAV-GC Contractspecificaties.
16 maart 2023

Lancering ILS Configurator

Lancering ILS Configurator
Het is zover! De ILS Configurator is bijna gereed en wordt op 9 mei gelanceerd. De afgelopen periode is er met een grote groep van 130 vertegenwoordigers uit de hele keten toegewerkt naar dit moment. We zitten op dit moment in de laatste ontwikkelsprints richting het Minimum Viable Product (MVP). Op 9 mei wordt deze feestelijk gelanceerd vanaf 15.30 uur in het Bouwhuis in Zoetermeer.
13 maart 2023

Kenniskring op 11 april over Geo en BIM

Kenniskring op 11 april over Geo en BIM
digiGO organiseert samen met Ruimteschepper een Kenniskring rond het belang van geo-informatie voor de gebouwde omgeving, en het DSGO. De bijdragen in deze kennissessie geven je vanuit praktijkcases concrete voorbeelden waar integratie, samenwerking en ketendenken maatschappelijke waarde oplevert.
Vraag en antwoord

Wanneer noem je een standaard open?

Voor de definitie van open standaarden baseert het BIM Loket zich op BOMOS. Dat is het beheer- en ontwikkelmodel voor open standaarden van Forum Standaardisatie. De criteria die BOMOS hanteert kun je vinden op de pagina Waarom open standaarden onder Wanneer is een standaard open?

Stel een vraag aan de Helpdesk

bimmie

Heb je een vraag over BIM en/of digitalisering in de gebouwde omgeving? Wil je meer weten over open BIM-standaarden of richtlijnen? Stel je vraag aan de BIM Loket helpdesk.

Vraag het de Helpdesk!

Blijf op de hoogte

Met de digiGO BIM Loket nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen rond digitale samenwerking in de gebouwde omgeving. Onze nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar.

Elisabeth de Vries

ICDD, use case Amsterdam

Amsterdam wil van eenvoudige uitwisselformaten naar een ICDD objecttypenbibliotheek. In deze blog laten we met een use case zien waarom dit loont. Uiteindelijk doel is een simpele app, maar daarvoor zijn meer use cases nodig.

Standaarden en richtlijnen

Gebruiksvoorbeelden

Niet meer weg te denken in de stedelijke praktijk

Amsterdam ontwikkelt zich tot een assetmanagementorganisatie, waarbij BIM een cruciale rol vervult in het sturen op de kwaliteit en actualiteit van assetgegevens.

BIM als een ontdekkingsreis

Binnen de provincie Gelderland hebben een aantal innovators BIM opgepakt. Zij zagen dat digitalisering in het onderhoud van onder meer het provinciale wegennet van enorme toegevoegde waarde kan zijn. Niet van vandaag op morgen, maar “het doen maakt enthousiast”.

Twintig procent techniek en voor de rest cultuur

De Gemeente Rotterdam bouwt met opgestroopte mouwen continu aan de stad. Om de impact het beschikbare belastinggeld efficiënter te besteden, wil de stad mee in de digitalisering van de bouw. Rotterdam BIM't.

Digitale luchthaven

Schiphol wil hét voorbeeld van een ‘digital airport’ in de wereld worden. Om deze ambities waar te maken gebruikt Schiphol BIM. Binnen bouwend Nederland is Schiphol een absolute voortrekker op het gebied van BIM.

Projecten

In aanvulling op onze reguliere taken werken we uiteenlopende partners samen aan projecten die bijdragen aan onze doelstellingen.

ILS'en in Nederland

Informatieleveringsspecificaties (ILS) zijn een middel om afspraken vast te leggen over te leveren informatie. Het aantal ILS’en in de markt groeit, en daarmee de verwarring over de precieze inhoud van het begrip “ILS”. Om voor helderheid te zorgen in de dreigende wildgroei, heeft het BIM Loket de ILS-initiatieven in de Nederlandse B&U sector geïnventariseerd.

Routekaart Gemeenten en BIM

De Routekaart Gemeenten en BIM schetst een overzicht van de stappen die een gemeente kan zetten bij de digitalisering van bouwwerkinformatie (BIM) bij de gemeentelijke taken. Per gemeente of gemeentelijk samenwerkingsverband is een eigen invulling mogelijk.

OTL-BOR: Altijd de juiste informatie over de openbare ruimte

Hoe leg je informatie over objecten in de openbare ruimte eenduidig vast, en wissel je data eenvoudig en betrouwbaar uit? OTL-Beheer Openbare Ruimte kan een goede basis vormen voor de objectbibliotheken van individuele beheerders. 

BIM Loket Nieuwsbrief

Met onze nieuwsbrief weet je wat er speelt rond digiGO BIM Loket en open BIM-standaarden. Onze nieuwsbrief verschijnt ten minste acht keer per jaar. Na aanmelding ontvang je een e-mail van ons. Klik op de link in het bericht ter bevestiging. Je kunt je op elk moment weer afmelden met de link onderaan de nieuwsbrief.

Van, voor, en door de sector