Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 22 augustus 2022
Openbare consultatie Uitwisselafspraak Contractspecificaties UA

Openbare consultatie Uitwisselafspraak Contractspecificaties UA

De beheerorganisaties van CB-NL/ICDD van BIM Loket en van het Provinciaal Contractenbuffet van CROW werken samen rondom het thema “een eenvoudig uitwisselformaat voor eisen in UAV-GC contracten”. In een openbare consultatie roepen CROW en BIM Loket potentiële gebruikers op, om een uitwisselvoorstel te reviewen. Je kunt in het document opmerkingen in de kantlijn zetten (gebruik dan de knop “Laad Annotaties”). Of maak een issue aan op deze plek om een specifiek onderwerp verder uit te diepen. De reviewperiode loopt tot 1 november.

In UAV-GC contracten zitten nu veel (pdf)documenten opgenomen met specificaties. Bij het opstellen van een contract gaat grote aandacht uit naar het samenstellen van deze contractdocumenten op basis van individuele wensen van opdrachtgevers. Dit leidt voor opdrachtnemers tot veel werk bij aanbestedingen, omdat de contractdocumenten allemaal moeten worden doorzocht op contractuele specificaties gesteld aan functies, objecten, uit te voeren werkzaamheden en informatieproducten. Als deze informatie als data wordt aangeboden kunnen deze eisen direct worden ingelezen in de projectbeheersingsomgevingen van opdrachtnemers. Zie voor meer informatie ook de businesscase.

De eerste stap is, om met gebruikers een eenvoudige uitwisselmethode vast te stellen met tabellen (in CSV formaat). Het doel is om met de meest gangbare applicaties beter te kunnen uitwisselen. Voor de koplopers is de samenhang met de NEN 2660 beschreven; zodat het ook mogelijk is om dezelfde informatie over specificaties uit te wisselen met behulp van linked data.