Actueel
Standaarden en richtlijnen

Hoe werkt de ILS Configurator?

Een ILS opstellen is nu tijdrovend, ingewikkeld en foutgevoelig. Je kunt er ongetwijfeld over meepraten als je wel eens een ILS hebt samengesteld of beoordeeld. Dat gaat in het allerbeste geval via ingewikkelde en eindeloze Excel-bestanden die je zelf maakt en actueel moet houden. De informatieleverende partij ziet dan al snel door de bomen het bos niet meer, laat staan dat iemand ergens een opmerking in wil plaatsen. Dan gaan er wat PDF’jes heen en weer en ontstaat zo ‘ongeveer’ het contract. Dat is áls er al een ILS wordt gemaakt, want dit gebeurt lang niet op alle projecten. Dan worden er vooral heel veel aannames gedaan: ‘De architect weet toch wel wat hij moet leveren tijdens het Definitief Ontwerp, zodat de bouwkosten bepaald kunnen worden’. 


Eenvoudig een goede ILS maken  

Met de ILS Configurator is dit verleden tijd. Of je nu opdrachtgever bent, bouwer, architect, fabrikant of installateur: iedere partij in de gebouwde omgeving kan met de ILS Configurator eenvoudig en uniform een goede ILS maken. Het maakt zelfs niet uit of je een doorgewinterde ILS-expert bent of een beginner. 

Het werkt als volgt: je opent de website van de ILS Configurator en maakt een project aan. Daarin doorloop je een aantal stappen waarmee je het project kenmerken geeft. Denk aan nieuwbouw of renovatie, om welke toepassingsgebieden je project gaat (bijvoorbeeld wonen en/of commercieel gebruik). Je geeft aan welke partijen je wilt gaan uitvragen en om welke ontwerpfase de informatie gaat. Zo geef je de configurator stap voor stap meer informatie. Vervolgens krijg je de keuze om handmatig de ILS samen te stellen of gebruik te maken van de vragenwizard van de ILS Configurator. Kies je voor de vragenwizard, dan geeft deze op basis van jouw projectkenmerken een voorzet welke toepassingen waarschijnlijk relevant zijn. Door de bijbehorende vragen te beantwoorden, maak je je informatievraag steeds specifieker. 

Ben je klaar, dan genereert de ILS Configurator voor jou een voorzet voor je ILS die beschrijft:   

  1. welke informatie je nodig hebt,  
  2. wie jou die informatie zou moeten leveren
  3. wanneer je die informatie nodig hebt, en 
  4. waarom je die informatie nodig hebt. 

Online, in één omgeving samenwerken 

De volgende stap is het starten van de beoordeling. Dat wil zeggen dat je vanuit de configurator de verschillende partners en disciplines uitnodigt om de ILS die jij hebt aangemaakt te beoordelen. Zij controleren of ze de informatie die je aan hen vraagt inderdaad kunnen leveren. En als dat niet zo is, geven ze aan wat er nodig is om dat wel voor elkaar te krijgen. De beoordelaars kunnen online opmerkingen toevoegen. Op deze manier heb je altijd alle informatie centraal, op één plek, bij elkaar en kom je samen tot een goedgekeurde ILS. Het grote voordeel: partijen krijgen niet meer van elke andere bij het project betrokken partij een apart document waarin ze moeten opzoeken wat nu precies aan hen wordt gevraagd. Met de ILS Configurator ontstaan complete, uniforme uitvragen.