Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 30 juni 2021
Webinar Common Data Environments gemist? Kijk de opname terug!

Webinar Common Data Environments gemist? Kijk de opname terug!

Op 28 juni verzorgden leden van de BouwDelta een goed bezocht webinar over Common Data Environments. Elisabeth Klören, Lex Ransijn, Mark Moerman, Erik Lanters en Roy van der Velden deelden hun ervaringen met praktijkvoorbeelden van inrichtingen van CDE’s. De sessie is nu terug te kijken.

Praktijkervaringen met Common Data Environments 

Hoe richt je een Common Data Environment in? Wat is de praktijksituatie met “up-download-email-wetransfer-multi-DMS-systemen”, waar opdrachtgevers nog “stand-alone VISI” applicaties aan toevoegen? Hoe werkt dat nu in de praktijk? Welke initiatieven zijn er om dit slimmer te doen? Bijvoorbeeld het OpenCDE API project van BuildingSMART. Wat is de gemene deler, waarmee kun jij morgen al aan de slag? Hoe werkt dat met metadata, mappenstructuren, gebruikers rechten en rollen, bestandsgebieden, versiebeheer binnen en over projectfases heen? En hoort een online 2D/3D viewer bij een CDE of niet?

Kijk de sessie terug

Bijna honderd mensen hadden zich aangemeld voor dit webinar. Elisabeth Klören, Lex Ransijn, Mark Moerman, Erik Lanters en Roy van der Velden deelden live ervaringen met elkaar over hun praktijkvoorbeelden van inrichtingen van CDE’s. Kijk de sessie hieronder terug.

Na afloop van de presentaties ging de discussie kort in op de concepten en beginselen van Informatiemanagement uit de ISO19650-1, en de raakvlakken van CDE in de NEN-EN-ISO19650-2 over de leveringsfase van assets, waar veel informatiestromen via uiteenlopende CDE’s lopen. In de praktijkvoorbeelden werd met uiteenlopende software gewerkt, maar de concepten en beginselen over de inrichting zijn in de meeste gevallen gelijk.

Ook kwam de mogelijke rol van de VISI-standaard aan de orde binnen de 4 verschillende bestandsgebieden: van Onderhanden Werk via Gedeeld naar Gepubliceerd en later naar Archief. Bij de goedkeurings- en toelatingsprocessen en vooral ook de registratie kan VISI mogelijk worden ingezet, als deze zich zou doorontwikkelen om met CDE’s te worden geïntegreerd. Nieuwe ideeën ontstonden tijdens de vragenronde, zoals de suggestie voor een kenniskaart CDE’s. Al met al was het een leerzaam webinar, dat tot nieuwe inzichten leidde.

Klik hieronder ook voor de PDF’s van de PowerPoint presentaties: