Actueel
Standaarden en richtlijnen
Home Nieuws 9 juli 2020
Veel bijval voor BIM basis Infra tijdens BIM Loket Online Friday

Veel bijval voor BIM basis Infra tijdens BIM Loket Online Friday

BIM basis Infra betekent ‘een goed begin’ en ‘de eerste stap naar meer’, aldus de bezoekers van BIM Loket Online Friday (BLOF) op 3 juli. De uiteenzetting van Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs (beiden werkzaam bij Ballast Nedam) over deze richtlijn voor de GWW kon rekenen op enthousiaste reacties. 

“We kunnen bij wijze van spreken van alles willen met 4, 5 of 6D, maar als de kwaliteit van de uitwisselingsformaten niet ok is, dan is dat zonde van onze tijd”, aldus Paulus Eckhardt over het belang van de totstandkoming van BIM basis Infra. “Nadat ik Jeffrey Truijens diverse keren had beluisterd over BIM basis ILS, bekroop mij al snel de vraag ‘waarom hebben we zoiets nog niet voor de infra?’” 

Geen standaard

Eckhardt haalde onder andere collega Jacobs erbij, voor een eerste opzet van BIM basis Infra. “Die doet sterk denken aan BIM basis ILS, want waarom zou je iets dat goed blijkt te werken niet in iets aangepaste vorm hergebruiken?” De BIM basis Infra is net als de BIM basis ILS geen standaard, maar geeft antwoord op de vraag: hoe gaan we digitale informatie in de infra gestructureerd en eenduidig uitwisselen?

“Via BIM basis Infra leggen we afspraken vast over het uitwisselen van modellen. Bijvoorbeeld over bestandsnamen en type CAD-bestanden (zoals .dwg).” Maar de richtlijn biedt ook uitsluitsel over welk geografische coördinatenstelsel wordt gebruikt om een brug of weg te positioneren. “Zodat alle modellen op elkaar passen. Daarnaast leggen we vast welke informatie we toevoegen aan 3D-modellen, denk hierbij aan gebruikt materiaal (zoals beton of asfalt).”  

Welke standaard?

In het vragenrondje blijkt al snel dat BIM basis Infra zorgt voor discussie over de onderliggende standaarden: “Gaat de richtlijn verwijzen naar de NLCS (standaard voor uitwisseling van informatie in 2D CAD-tekeningen) of toch vooral naar de NL/SfB (semantische standaard, classificatie van bouwdelen en installaties)?” En “Kunnen we die diverse standaarden niet wat meer in elkaar schuiven?” Eckhardt zegt blij te zijn met deze discussie en doet direct een oproep: “Ga als branche het gesprek hierover aan!”

Een van de toehoorders is Maaike Beerepoot (RWS), bestuurslid van het BIM Loket namens de GWW-opdrachtgevers. Ook zij juicht uniformiteit in de markt zeer toe: “BIM basis Infra is een eerste beweging. Die heb je hard nodig, om vervolgens te kunnen rennen.” Paulus Eckhardt reageert met de opmerking dat hij hoopt dat Rijkswaterstaat hierbij een ambassadeursrol kan vervullen: “Het zou fantastisch zijn als jullie BIM basis Infra standaard zou meenemen in uitvragen.”

Op de afsluitende vraag ‘op welke wijze zou je willen bijdragen aan BIM basis Infra?’ volgen diverse bereidwillige reacties. Iets waar Eckhardt en Jacobs uiteraard blij mee zijn, want “We zitten nog echt in de opstartfase. Een van de volgende punten waar we over nadenken is het opzetten van een werkgroep, conform BIM Loket model. Dus ‘spread the word’ en blijft roepen wat je interessant vindt!”

Presentatie 3 juli terugkijken

Bekijk hier het verhaal van Paulus Eckhardt en Tommie Jacobs over BIM basis Infra, als je de Online Friday hebt gemist, of hun betoog nogmaals wilt beluisteren. Of download de sheets van de presentatie.

Meer over de richtlijn en hoe je bij kunt dragen aan BIM basis Infra vind je elders op deze website.